Любопитните факти за изборите - 24novini.bg

Любопитните факти за изборите

Днес 21 от 28 страни избират новия Европарламент. Довечера имената ще са ясни Днес 21 от 28 страни избират новия Европарламент. Довечера имената ще са ясни
26.05.2019 | 13:00
(0 гласа)

Днес в почти всички страни - 21 от 28 - в ЕС са изборите за представителите им в новия Европейски парламент, но макар и избиращи за един орган, системите в страните от ЕС всъщност са много различни. Близо 500 лн. европийци днес ще изпратят малко над 700 души в новия състав на ЕП. Прецедентът е излизането на Великобритания от ЕС, но гласуването там все пак се осъществява, въпреки Брекзита. И вече мина.

 

 

МИНИМАЛНАТА ВЪЗРАСТ ЗА ПРАВО НА ГЛАС Е РАЗЛИЧНА - 18 ГОДИНИ Е МАСОВАТА


В почти всички страни в ЕС трябва да си навършил 18 години, за да имаш право да гласуваш.
в Гърция ОБАЧЕ минималната възраст е 17 години, а в Малта и Австрия - 16.

 

ВЪЗРАСТОВ ПРАГ ЗА КАНДИДАТИТЕ - СЪЩО РАЗЛИЧЕН


Възрастовият праг за кандидатите е разнообразен. В 15 страни, включително Германия и Франция, тя е 18 години, в 10 страни, като Полша и Чехия, е 21 години, в Румъния - 23 години, а в Италия и Гърция - 25 години, за да бъде избран човек на публичен изборен пост.

ДАТАТА НА ГЛАСУВА - РАЗЛИЧНИ ДАТИ В РАЗЛИЧНИТЕ СТРАНИ ЧЛЕНКИ
Днес гласуват 21 от 28-те страни. Британците и холандците гласуваха на 23 май, ирландците - на 24-ти, а латвийците, малтийците и словаците - на 25-ти. В Чехия гласуваха два дни - на 24 и 25 май.

ДВАДЕСЕТ И ОСЕМ ВИДА ПРОПОРЦИОНАЛНИ СИСТЕМИ

Европейският съюз налага избори по пропорционалната система, но страните членки избират конкретния вариант. Има три типа избори:

1. Преференциален вот - в 19 страни, като Италия, България, Полша, Холандия и нордическите страни. Избирателят може, в зависимост от страната, да променя реда в листата с кандидати, по която гласува, да зачерква кандидати или дори да групира няколко листи. У нас в кръгчета са написани номера от 100 нагоре и те съответстват на преференциалния номер на всеки кандидат в тази листа. Отбелязването на кръгчето е знак, че гражданинът предпочита този кандидат. 

2. Гласуване чрез затворена листа. По тази система се гласува в седем страни, включително Германия, Франция Испания, Великобритания (без Северна Ирландия). Избирателите гласуват листи, в които не могат да променят нито реда, нито състава. 

3. Единичен преносим вот. Използва се в Малта, Ирландия и Северна Ирландия. Избирателят не гласува по предварително подготвена листа, а съставя собствена, като подрежда кандидатите според предпочитанията си.

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ИМА В ПЕТ СТРАНИ. И В БЪЛГАРИЯ

Белгия, Гърция, България, Кипър и Люксембург. В Белгия и Люксембург неспазването на това задължение се наказва с глоба. В останалите три страни санкциите, където съществуват, са по-малки. В България няма санкция, ако не грасувате, но ако не гласувате два пъти един след друг, отпадате от списъците.

ИЗБИРАТЕЛНИ РАЙОНИ ИМА САМО В ШЕСТ СТРАНИ. В БЪЛГАРИЯ ИМА СЪЩО.


Това са Италия (5 района), Полша (13), Белгия (3), Ирландия (3) и Великобритания (12). В България са над 30, като Варна, София и Пловдив са разделени по на два и три района вътре. Избирателните райони са географски с изключение на Белгия, където избирателните колегии са езикови (холандскоезична, френскоезична и немскоезична). В останалите страни избирателите гласуват в един-единствен национален избирателен район.

ГЛАСУВАНЕ - ПО ПОЩАТА, ЧРЕЗ ПЪЛНОМОЩНО, ПО ИНТЕРНЕТ Гласуването по пощата е разрешено в 16 държави в съюза, собено за живеещите в чужбина. Германия, Великобритания, Испания и Скандинавските страни прилагат правилото. Шест страни разрешават гласуването с пълномощно - за всички избиратели, както е във Франция, Великобритания, Холандия и Белгия, или само за възрастни избиратели или за хора с двигателни проблеми, които не могат да отидат до урните (Полша и Швеция). Този вариант позволява да поискаш друг избирател да гласува от твое име.

Електронното гласуване все още не е разпространено.

Естония, която е много напреднала в използването на новите технологии, единствена дава възможност на гражданите си да гласуват по интернет.

ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ЖЕНИТЕ - РАВЕН БРОЙ ЖЕНИ И МЪЖЕ В ЛИСТИТЕ


Единадесет страни налагат квоти по пол в листите с кандидатите. Френските, италианските, белгийските и люксембургските листи трябва да включват равен брой мъже и жени. В Испания, Словения и Хърватия те трябва да съдържат най-малко 40 процента кандидати от всеки пол, в Полша изискването е за 35 процента, а в Гърция и Португалия - 33 процента. В листите в Румъния трябва да има най-малко една жена (или мъж). В Гърция неотговарящите на изискванията листи се смятат за невалидни. Във Франция или Люксембург нарушителите са заплашени единствено от глоба.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...