Костов помага на ГЕРБ с прогнози. Срещу бившата си партия ДСБ - 24novini.bg

Костов помага на ГЕРБ с прогнози. Срещу бившата си партия ДСБ

Иван Костов се втурна да помага на ГЕРБ с пронози, въреки че партията му ДСБ е срещу ГЕРБ на тези избори Иван Костов се втурна да помага на ГЕРБ с пронози, въреки че партията му ДСБ е срещу ГЕРБ на тези избори
24.05.2019 | 20:00
(0 гласа)

Центърът за анализ и управление на рискове, ръководен от Иван Костов, публикува през седмицата прогноза за разпределението на мандатите на българските евродепутати. Костов разкри в интервю за mediapool как се прави консолидираната прогноза. Тя показва, че по-вероятният изход от европейските избори е ГЕРБ да има 7 места, за БСП 6, три места за ДПС и едно място за ВМРО.

Костов сериозно подпомага с анализа си и ГЕРБ, които са опоненти на ДСБ в тези избори.

Бившият председател на ДСБ върди, че "процесът на спад при ГЕРБ след "Апартаментгейт" е спрян и е обърнат", като го отдава на "масираното публично присъствие на Бойко Борисов и кандидатите от листата на ГЕРБ".

В интервюто си Костов казва, че формацията на бившата му партия - ДСБ -  "Демократична България", е близо до това да прескочи бариерата.

Прогнозата на Костов обаче се потвърждава обаче от нито една от осемте социологически агенции, които в последните 3 дни публикуваха данни. Нито една от тях не посочва, че бившата партия на Костов -  ДСБ - ще излъчи евродепутат, като прогнозират резултатите под 4 % при необходими близо 6 % на евроизборите за поне един евродепутат.

Въпреки това обаче той казва, че  "Демократична България", ако успее да излъчи кандидат, тогава местата за ГЕРБ ще станат 6. На БСП остават 6, на ДПС остават 3, на ВМРО и "Демократична България" – по едно.

По думите му БСП не е излязла със силни политически послания за евроизборите. "Оставя се впечатление, че там ударението е върху скандалите, върху компроматите, върху изнесени данни за злоупотреби, корупция и т.н."

Помолен да коментира съюза на СДС с ГЕРБ за евровота, бившият лидер на ДСБ заяви:

"Ще кажа, че ГЕРБ използва едно оръжие, което досега не е използвала в битката си срещу автентичната десница. То е да привлича и да прави коалиция с партии, които доскоро са претендирали да са част от тази автентична десница. Това ГЕРБ го прави за първи път. Затова е много важно как ще завършат тези избори за демократичните избиратели. Дали тази тактика на ГЕРБ ще се оправдае и "Демократична България" няма да успее да излъчи кандидат или няма да се оправдае и тогава вече "Демократична България" ще излезе на нов хоризонт."

"На въпрос има ли отношение към бъдещия резултат изявлението на Борисов още в началото на кампанията, че няма да подаде оставка, ако загуби евроизборите, Костов отговаря утвърдително. "Да. Защото като се направи такова заявление, е ясно, че вътрешнополитическото развитие няма да зависи пряко от тези избори."

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...