Протестиращите от Горубляне влязоха при президента (видео) - 24novini.bg

Протестиращите от Горубляне влязоха при президента (видео)

Представители на протестиращите влязоха в президентството 24новини.бг/ Мария Йорданова
22.05.2019 | 12:00
(0 гласа)

Протестиращите от Горубляне пред президентството влязоха на среща в сградата. Те заявиха пред репортер на 24новини.бг, че двама техни представители са били поканени  в президентството, за да представят исканията на протеста. Хората са недоволни, че със закон се отнемат имотите им на безценица и че от 3 години са само по протести, но институциите не им обръщат внимание. Под предлог за държавни нужди ни вземат имотите за "жълти стотинки", коментираха от Инициативния комитет.

 

 

Те добавиха, че днес няма да протестират пред МС, защото Борисов е на предизобни обиколки встраната, но ще организират протест и под прозорците на кабинета му.

Жителите от столичния квартал „Горубляне“ ще протестират пред сградата на президентството

в знак на недоволство от решението на общинската администрация за изграждане на парк върху техни имоти.

Припомняме, че месеци наред те са нодоволни от това, че терените им са отчуждени за стротиелството на парк, но години наред Столичната община е екипът на кмета Йорданка Фандъкова не им изплаща обезщетения. Те настояват за срещи и с премиера, но все още не име обърнал внимание. Жителите на квартала вече десетки пъти блокират и столичното Цариградско шосе.

По-рано днес те написаха в страницата на протеста:

"Сряда, 22.05.2019г. от 10:00ч. до 12:00ч. ще протестираме пред Президента на България, докато някой от неговия екип не излезе при нас, за да го информираме лично за безобразията, които се извършват от депутатите и по-конкретно

за промяната на Закона за държавната собственост, внесена от депутата от ГЕРБ Александър Ненков", написаха те.

"Ще поискаме вето над тази противоконституционна поправка, която позволява ОТНЕМАНЕТО НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ БЕЗ ВЛЯЗЛО В СИЛА СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ ЗА РАВНОСТОЙНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ", пишат от инициативния комитет.

"Нека всички, които смятат частната собственост за неприкосновена, да дойдат в сряда в 10:00ч. пред президентството", призовават още от инициативния комитет.

Жителите на столичния квартал "Горубляне" излязоха на протест и на 19 май и блокираха движението по бул. "Цариградско шосе" и в неделя. Те се заканиха да дадат столичния кмет Йорданка Фандъкова на прокуратурата и заплашиха, че скоро протестът ще се премести пред Министерския съвет.

Месеци наред хората от Горубляне протестират и затварят бул. "Цариградско шосе"

заради липса на действия от страна на Столичната община и от кмета Йорданка Фандъкова за обезщетенията на собствениците на земи в района или отчуждаването на терените за зелени площи, взети им заради изгражаднето на парк.

На един от протестите хората настояха премиерът Борисов и бивш кмет да се срещне с тях, както е направил с протестиращите срещу небостъргача "Златен век", на 4 март те блокираха пътната артерия с хайдушки песни, а на 24 февруари се стигна до сблъсъци с полицията при блокада на шосето от хората от Горубляне.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...