След сигнал на Шоуто на Слави: Цацаров проверява партийните субсидии - 24novini.bg

След сигнал на Шоуто на Слави: Цацаров проверява партийните субсидии

Цацаров разпореди проверка на партийните субсидии след сигна на Шоуто на Слави, че се изплащат по повече от 11 лева на глас Цацаров разпореди проверка на партийните субсидии след сигна на Шоуто на Слави, че се изплащат по повече от 11 лева на глас Кадър: bTV/ Шоуто на Слави
22.05.2019 | 11:00
(0 гласа)

Според като от два дни редакционният екип на предаването Шоуто на Слави оповести ,че партийната субсиди яне е 11 лева на глас, а реално се плаща над 13 лева на глас, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура проверка по реда на надзора за законност.

 

 

Според Слави Трифонов и екипа му за субсидия е следвало да се дават 32 128 844 лв., но

вместо това е била реално изплатена сумата от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.

Проверката, разпоредена от Цацаров, следва да установи, дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – чл. 27/.

Прокурорите трябва да проверят и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата.

От Шоуто твръдят, че в резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия,

вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Припомняме, че по Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИКи са участвали на последните парламентарни избори, на които имат избрани народни представители.

Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя

пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция е - по 11 лева на глас.

Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите.

Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от 1 % от действителните гласове на последните парламентарни избори.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...