Агенцията по вписвания отрече проблем с Имотния регистър - 24novini.bg

Агенцията по вписвания отрече проблем с Имотния регистър

Агенцията по вписванията съобщи, че всичко е наред с Имотния регистър Агенцията по вписванията съобщи, че всичко е наред с Имотния регистър
20.05.2019 | 21:00
(0 гласа)

Няма липсваща информация в Имотния регистър относно сделки, в това число и сключвани от главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от Агенцията по вписванията във връзка със запитвания от медии за "липсващи записи".

 

 

Действащата информационна система дава публичност и противопоставимост на данните, вписани в Имотния регистър.

Справки могат да се правят по различни критерии - по физическо/юридическо лице, двойно-входящ номер, имот и др., обясняват от Агенцията по вписванията.

В същото време обаче през 2007 г. е функционирала старата система на Имотния регистър, като в нея не е имало изискване да се отразяват всички връзки между страните и имота, уточняват от ведомството.

Припомняме, че вчера стана ясно, че от Имотния регистър вече предоставят автоматизирано известяване по e-mail.

От Агенцията казват още, че в зависимост от избора на критерии за търсене, справката дава различна част от наличните данни и

именно на това се дължи заблудата, че в разпространените в медиите справки липсват данни.

От Агенцията напомнят, че първичният документ е нотариалният акт, който е виден и е един и същ при всеки начин на търсене.

Припомняме, че освен Имотния, но и Търговският регистър бе замесен в поредица от скандали.

Първо с бившата си шефка Зорница Даскалова с... фризьорските салони, бивш председател на Агенцията по вписвания, отговорна за безпрецедентния срив на Регистър. След нея партия "Атака" изпрати в Регистъра кадъра на Волен Сидеров - Габриела Козарева.

След това се разбра за над 500 хли.лв. раздадени бонуси в Търговския регистър след безпрецедентния му срив за близо месец.

Самите коалиционни партньори на премиера Бориосв - от НФСБ, заявиха тогава, че козарева е влязла в Регистъра през задния вход.

Скандалите с ведомството не спират и в последните дни, когато разследващи журналисти и медии писаха, че и двата регистъра - и Имотният с данни за имотните сделки на елита, но и Търговският регистър с данните за участията в дружества и техните сделки - не съдържат информацията, която е била видима преди.

От Търговския ритестър не са излизали с позиция, а за Имотния регистър обясниха от Агенцията за вписвания.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...