Адвокати на среща с омбудсмана заради проблеми с Търговския регистър - 24novini.bg

Адвокати на среща с омбудсмана заради проблеми с Търговския регистър

20.05.2019 | 15:01
(0 гласа)

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с адвокати, които сигнализираха за проблем с Търговския регистър. 

 

Според тях „Длъжностните лица по регистрация в Търговски регистър (ДЛР) използват практики на ръба на закона, от които у гилдията ни у клиентите ни остава усещането, че в Търговски регистър се работи основно за събиране на такси и количество изработени преписки, защото на това е основано допълнителното материално стимулиране на длъжностните лица по регистрацията.“

 

Адвокатите поясняват, че всяка преписка се гледа от няколко различни човека и не се отчита дали са изпълнени предписанията на предишни. Така се дават непрестанни откази, което води до съмнения за коректността на работата на служителите, става ясно от писмото на юристите до омбудсмана Мая Манолова.

Тя ще приеме адвокатите днес в 16 часа на среща, в която да обсъдят проблемите.

Според адвокатите „регистърното производство се е превърнало в машина за произвеждане на откази от вписване на заявените фирмени промени. Безконтролно и безнаказано се издават противоречиви откази и указания, невъзможни за изпълнение“.

 

Те посочват също, че обжалването на едно такова решение отнема изключително много време и сериозни загуби за бизнеса, а дори и решението да е в полза на жалбоподателя, не се възстановяват нито разходите за делото, нито загубите. Именно затова хората предпочитат да платят таксата отново и да минат през процедурата.

Адвокатите ще настояват пред омбудсмана да предложи законодателство, което да въведе дисциплинарна и административно-наказателна отговорност за длъжностните лица като смятат, че това ще е спирачка за подобна злоупотреба с власт.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...