Бисер Петков: Деца няма да се отнемат! (видео) - 24novini.bg

Бисер Петков: Деца няма да се отнемат! (видео)

Бисер Петков коментира в пленарна зала и пред журналисти в Народното събрание казусът с Националаната стратегия за детето. 24 новини
17.05.2019 | 21:30
(0 гласа)

Проектът на Националната стратегия за детето е оттеглен за преработка още на 25 април. След като се успокоят страстите, надявам се, че ще има съответно волята и готовността на различните институтиции, на представителите на гражданското общество да се води дебат за бъдещето на политиките за децата. 

 

 

Това каза социалният министър Бисер Петков днес в пленарната зала и пред журналисти в парламента в изпълнение на заръката на премиера Борисов "сутрин, обед и вечер" да обяснява, че няма Стратегия за детето.

Днес депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова зададе парламентарен въпрос към министъра какво се случва със Стратегията, която е предизвикала силен обществен отзвук.

"Вероятно има еволюция на различни виждания, тъй като проектът на Национална стратегия беше подкрепен от омбудсмана при обществените обсъждания", заяви още Петков в отговор на въпроса защо омбудсманът Мая Манолова първо подкрепи Стратегията, а след това заяви, че трябва да се преработи.

"След като станахме свидетели на такъв мащабен протест и съпротива в социалните мрежи, се налага този проект да бъде преработен, преоценен“,

допълни министърът.

Той констатира, че

дискусията около Стратегията е била опорочена

и увери, че се стреми да отговаря на всички претенции и упреци в социалните мрежи.

"Никой няма да отнема деца от родителите им при фалшиви сигнали", категорично заяви Петков

и напомни, че от 2003 г. в Закона за закрила на детето има текст, че „лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми дирекция „Социално подпомагане“.

"Не само няма стратегия за детето 2019-2030 г., но към момента няма и актуален проект на такъв документ, който да бъде обект на обществено обсъждане",

заяви още веднъж министърът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...