"Системата ни убива" с нови протести на 1 юни - 24novini.bg

"Системата ни убива" с нови протести на 1 юни

От "Системата ни убива" излизат на нов протест на 1 юни за равнопоставенот на децата От "Системата ни убива" излизат на нов протест на 1 юни за равнопоставенот на децата Архив
Мария Йорданова 16.05.2019 | 18:30
(0 гласа)

Протестиращи майки на деца с увреждания от иницативата "Системата ни убива" излизат на нов протест от 1-ви Юни. Това става ясно от страницата на събитието във Фейсбук. Мотото на протеста е "Да спасим децата от системата!", а исканията ми са за  равнопоставеност в подкрепата на всички деца в държавата. 

 

 

Майките ще излязат да протестират пред Министерския съвет в Международния ден на детето - Първи юни.

Те имат 16 искания, с които да се изравни социалната помощ за деца в приемни семейста и деца, които се отглеждат в семейна среда или от роднини, да се създадат програми за бъдещи родители, да се оценява родителският капацитет и не децата да напускат дома при насилие над тях, а насилникът да е извеждан.

Сред исканията им е дете да се извежда от семейството кат опоследна мярка - само при изчерпване на всички други възможности за по-добра среда за отглеждане.

Ако извеждането не е потвърдено от съда директорът на Дирекция "Социално подпомагане" (ДСП), който е подписал заповедта за отнемане на детето, да бъде незабавно отстранен от длъжност и повече да няма право да работи в системата за закрила на детето.

Майките искат още

при извеждане от семейството братя и сестри да не бъдат разделяни

в различни приемни семейства и в различни домове за настаняване на деца в риск.

"Системата ни убива" настоява и за еднакъв стандарт при контрола на обгрижването на дете в биологично семейство, в приемна или в социална грижа. 

Те искат също

при насилие над дете да бъде извеждан насилникът, а не детето.

Майките се борят и за забрана за оказване на натиск върху уязвими биологични родители и роднини за отказ от родителски права

При проверка задължително да се предоставят документи на заинтересованите лица за нея, е седмото условия на протестиращите жени.

Протестът държи и да се изготвят социални доклади и протоколи след срещи с децата, родителите, учителите и личните лекар, като копие от тях се предоставя на родителите.

"Системата ни убива" настоява

да се работи с младежите и девойките, за да се спрат случаите "деца раждат деца".

Към това предложение те добавят и

адекватни образователни програми, подготвящи младите хора за родители.

Майките на деца с увреждания искат още социалните доклади да не се използват за съдебните решения по дела за определяне на родителски права, отнемането на деца и решаване на междусъпружески съдебни спорове. 

Друго тяхно условия е да се изработят

по-прецизни нови критерии за оценката на „дете в социален риск“,

както и

по-адекватна комуникация на социалните работници с детето, която да не го обърква.

Протестиращите искат и съвременна методика за оценка на родителския капацитет, а работата на психотерапевтите да стане част от социалната дейност.

Последните две точки от документа на протеста са за

нови законови механизми,

с които да се наложи по-строг контрол над работата на социалните работници и с които да се търси административна и дисциплинарна отговорност при недобросъвестни и некомпетентни решения, които нанасят непреходна травма на децата и семействата ми.

Другите законодателни промени, които майките целят,  са за приемане на механизъм за изпълнение на съдебни решения и привременни мерки, свързани с личните контакти дете-родител, при конфликт между родителите.

Протестът на 1 Юни е организиран от Конфедерация за защита правата на децата и от "Системата ни убива".

Припомняме, че в продължение на почти половин година майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" протестираха до приемането на пакета от три закона - Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания и Закона за социалната помощ.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...