Кирилов след срещата с Радев: Главният прокурор да се избира дълго (видео) - 24novini.bg

Кирилов след срещата с Радев: Главният прокурор да се избира дълго (видео)

Данаил Кирилов заяви, че не може да се ангажира с номинация на главен прокурор 24новини.бг/ Мария Йорданова
15.05.2019 | 17:32
(0 гласа)

Предсрочното прекратяване на мандата на тримата големи в съдебната система трябва да бъде еднакво, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов след среща с президента Румен Радев.

 

 

Кирилов бе категоричен, че може да даде номинация за следващ главен прокурор и са постигнали едно мнение с Румен Радев,

че ако има абсолютно бездействие на "тримата големи", би могло това да се коментира и от Висшия съдебен съвет (ВСС). И двамата били съгласни, че няма да има вмешателство в работата на ВСС - органът, който избира главния прокурор.

Разговорите днес са част от консултациите на държавния глава с представители на съдебната и изпълнителната власт и с обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Той смята, че щом сега започва да се говори за главен прокурор, това не вреди на срочното провеждане на процедурата и така може да се даде възможност на всички заинтересовани да изразяват мнение предварително.

По думите на Кирилов двамата са говорили по множество от въпросите, свързани със съдебната система.

Той изтъкна, че президентът проявил интерес към Механизма за сътрудничество и оценка, както и по идеите за продължаване на съдебната реформа.

Кирилов посочи, че в утрешния ден ще се проведе заседание на работната група по Закона за съдебната власт, където ще представи своето виждане за отговорността на тримата големи.

Кирилов добави още, че трябва да се следва най-дългата законодателна процедура за избор на нов главен прокурор, за да има достатъчно време и за обществено обсъждане, а преди него да има необходимия брой заседания на Съвета за съдебна реформа.

На въпрос дали ще има конкретна институция, която да разследва главния прокурор, Кирилов отбеляза, че няма решение за особен и различен човек или институция от настоящите, които и сега трябва да разследват.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...