Посланик иска повече турски език в българските училища - 24novini.bg

Посланик иска повече турски език в българските училища

Рязане на лентата на новия завод в Кърджали Рязане на лентата на новия завод в Кърджали
11.05.2019 | 17:40
(1 глас)

Днес в Кърджали беше открит нов специализиран завод. Инвестицията е на турски бизнесмени, а в откриването участваха както посланикът на Турция у нас Хасан Улусой, така и българският премиер Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

В речта си Улусой заяви, че „колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български граждани владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в станата.

 

Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока“.

От изказването му стана ясно също, че именно Турция е третият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен близо на 5 млрд. долара.

Не закъсняха и политическите реакции на изказването на посланика, все пак сме в средата на политическа кампания, а отношенията с Турция почти задължително са част от опитите за спечелване на гласове.

След церемонията пред журналисти премиерът Борисов заяви, че ще поиска посланикът да изясни думите си, за да не стават спекулации.

Борисов подчерта, че в България има достатъчно възможности за изучаване на чужд език, а образованието има ясни програми.

 

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова коментира ситуацията в социалната мрежа.

„Днес в Кърджали турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България. Днес честваме делото на Кирил и Методий, азбуката, езика си и приноса ни към другите славянски народи. Дълбок поклон пред Светите братя... Призовавам всички българи да пазим езика, културата и българщината“, написа във Фейсбук тя.

Според Ангел Джамбазки искането на Турция за изучаване на официален турски език у нас е наглост и политически цинизъм.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...