Признаха Мая Манолова за клас "А" омбудсман по независимост - 24novini.bg

Признаха Мая Манолова за клас "А" омбудсман по независимост

Признаха на Мая Манолова първият клас - "Клас А", по независимост и професионализъм на омбудсмана Признаха на Мая Манолова първият клас - "Клас А", по независимост и професионализъм на омбудсмана
23.04.2019 | 17:34
(0 гласа)

Българската институция на Омбудсмана получи най-високия статут „А“ за независимост и професионализъм и плурализъм.

 

 

Това дава възможност на българския омбудсман да се изявява и да се чува мнението на все повече международни форуми. Това заяви общественият защитник Мая Манолова по време на среща с неправителствени организации и сдружения, предаде репортер на БГНЕС.

Тристепенната акредитация на омбудсманите и всяка правозащитна организация по света

води началото си от 1993 г. след общото събрание на ООН. Манолова поясни, че институцията на Омбудсмана е минала през сложна процедура, изслушване и анализ през последните 5 години.

Полученият статут е доказателство, че националният омбудсман работи в пълно съответствие с изискванията на Парижките принципи на ООН за правозащитните организации.

„Признанието ще даде повече ефективност и тежест на нашата работа. На световни форуми за правата на човека ще можем да изразяваме мнения, да отправяме препоръки, да заявяваме позиции. България вече ще изказва както мнението на държавните власти, така и на Омбудсмана“, обясни Манолова. Омбудсманът признава, че много пъти мнението на Манолова и властите са диаметрално противоположни. Това, според нея обаче, е от полза на международните институции да си изградят реална представа за някои проблеми за правата на човека в България.

Последният такъв случай е дебатът и законодателните промени за хората с увреждания.

Манолова отбеляза, че националните омбудсмани на много малко страни в Европа имат най-високото дадено ниво „А“, което е атестат, че отговаряме на високите стандарти за независимост, плурализъм и прозрачност.

Специално да я поздравят за признанието бяха дошли бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков, майките от „Системата ни убива“, от Българския хелзинкски комитет, неправителствени организации и малки сдружения.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...