Извънредно! МВР арестува четирима от протеста пред парламента (видео) - 24novini.bg

Извънредно! МВР арестува четирима от протеста пред парламента (видео)

От "Свобода за конопа" викаха "Свобода!", докато МВР арестува четирима от участниците в протеста пред НС 24новини.бг
20.04.2019 | 17:20
(3 гласа)

Поне 4-5 души видя репортер на 24новини.бг да бъдат задържани в патрулките от органите на реда току-що при колективното пушене на трева пред парламента, обявено от организацията "Свобода за конопа". Площадът отговори с викове "Свобода!", но въпреки това задържаните бяха отведени. Наш репортер видя белезници на ръцете им. Припомняме, че от организацията обявиха групово пушене за 16,20 часа днес пред парламента с искане за легализиране на малките дози марихуана, както и марихуаната за медицински цели.

Протестиращите негодуваха, че задържат пушещи граждани: "Знаят, че протестираме. Защо ги задържат?!", възмущаваха се те на органите на реда.

Пушеха млади и стари, а хората на площада бяха над 100 души.

От организацията "Свобода за конопа" изнесоха фрапиращи данни за ръста на пушещите трева у нас и абсурдните арести на ученици и младежи, хванати с една цигара марихуана.

Те настояват за промени в законодателството, които да облекчат режима за медицинската марихуана и да се въведе толеранс за носене на марихуана в минимални количества.

Те не смятата себе си за престъпници и им е "писнало да бъдат третирани като най-големите престъпници - по-големи от тези са партаментите",  затова са решили да изразят несъгласието си с рестриктивните и неадекватни мерки, които вместо да пазят децата, ги излагат на още по-големи рискове.

Видео на водача на движението Димитър Карагегов в YouTube изнесе данни за въздействието на законите върху скока на пушене на марихуана у нас.

Всяко трето дете до 15 години у нас е опитвало марихуана поне веднъж, а поне 600 хил. българи са пушили трева поне веднъж в живота си.

Почти на всеки кръгъл час у нас млад човек попада в ареста заради трева, цитира публични данни той.

Не знаем колко ни струват тези 3 000 ареста на година, но знаем, че 10% от затворниците са там за притежание на наркотици, издръжката им ни струва 8 млн. лева, продължи той.

Около 200 млн. граждани имат достъп до марихуана за медицински цели, а у нас няма, продължи с цитирането на данни Карагегов и подчерта, че в почти всички Балкански страни има програми за използване на медицинска марихуана, а у нас и тя е забранена.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...