Педиатрите - на протест, едва около 1600 са за цяла България - 24novini.bg

Педиатрите - на протест, едва около 1600 са за цяла България

След сестрите, на протести излизат и педиатрите - останали са едва около 1600 за цялата страна След сестрите, на протести излизат и педиатрите - останали са едва около 1600 за цялата страна 24новини.бг/ Севда Йорданова
18.04.2019 | 10:20
(0 гласа)

Педиатри от Специалзираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София все пак излизат на протест, въпреки срещите с министъра на здравеопазването. Те настояват да отпаднат лимитите за хоспитализиране на децата.

 

 

Сред исканията им са също увеличение на заплатите и промяна на статута на лечебното заведение.

Вчера те проведоха среща с Ананиев, но камо част от исканията им ще бъдат изпълнени. Обещано е отпадане на част от лимитите към края на май. Ако обещаното от министъра се случи, болницата ще продължи да работи, в противен случай са вероятни нови протести, заявяват от болницата пред БНР.

„Протестът остава, защото въпреки всичко искаме да покажем проблемите в болницата. Срещата с министъра не отменя днешния протест“, каза пред БНР д-р Димитър Русинов – педиатър и детски нефролог в Специализираната болница.

Докторът подчерта, че за момента няма върнато болно дете от болницата, но тези разходи остават за сметка на болничното заведение и работещите в нея.

Той посочи, че основната заплата на медицинска сестра в лечебното заведение е със 100 лв. над минималната работна заплата,

тази на лекар с две специалности – с 200 лв., а на началник клиника – 300 лв. над минималната, което прави под 1000 лв. дори за най-висококвалифицираните.

Специалният статут, за който настояват педиатрите, ще гарантира финансиране, независимо от НЗОК, каза още д-р Русинов.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...