Петкова: Продължава работата за АЕЦ "Белене" с "Росатом" - 24novini.bg

Петкова: Продължава работата за АЕЦ "Белене" с "Росатом"

Теменужка Петкова отдавна заявява, че ще се строи АЕЦ "Белене" с "Росатом" Теменужка Петкова отдавна заявява, че ще се строи АЕЦ "Белене" с "Росатом"
16.04.2019 | 22:00
(0 гласа)

На посещение в гр. Сочи, Русия, Министърът на енергетиката Теменужка Петкова присъства на Международен форум на „Атомекспо 2019“, където запозна представителите на фирма „Росатом“ с етапа за избор на стратегически инвеститор по проекта „АЕЦ Белене“.

Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия.

След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал, добави още Петкова.

Министър Петкова отбеляза, че се продължава съвместната работа между АЕЦ "Козлодуй" и Държаната корпорация "Росатом" в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа.

"Българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация "Росатом" на всички етапи

от реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Двете страни ще продължат активния си диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор", каза министърът на енергетиката.

Американската компания "Дженерал Електрик" също е потвърдила интереса си за участие в "АЕЦ Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. "Дженерал Електрик" би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...