Протест срещу небостъргача на "Артекс", блокира движението (обобщение) - 24novini.bg

Протест срещу небостъргача на "Артекс", блокира движението (обобщение)

Протестиращите призовават за спиране на строежа на небостъргача "Златен век" 24новини/Мария Йорданова
03.04.2019 | 21:29
(0 гласа)

Засега са построени 18 етажа от планираната 34-етажна сграда, показа наша проверка. От Инициативния комитет „Лозенец“ настояват да се спре строителството и да бъде разрушено застроеното незаконно до момента до 26 метра височина, колкото е допустимото според действащия Общ устройствен план. 

 

Гражданите са категорични, че няма място за толкова висока сграда. 

Искаме да бъде спрян този строеж. Да няма двойни стандарти и законът да е еднакъв за всички, 

призоваха протестиращи. 

Те спряха движението по бул. "Черни връх" за около половин час, което предизвика сериозни колони от автомобили. 

Къде е главният архитект, къде са от строителния надзор, защо допуснаха това бетонно чудовище, питат протестиращите. Защото корупцията е навсякъде, защото институциите са изпразнени от съдържание, а в последните 25 години цялостната общинска собственост беше разграбена - всички са в играта и Общинския съвет и кмета, отговориха си сами. Стига вече с дребния балкански тарикатлък! В центъра ремонтите показаха, че с тях се убива духът на София - това се случва заради корумпираната власт, категоричен бе един от протестиращите.  

 

Въздухът вече не ни стига. С годините кварталът се промени много, но не за добро, заяви дама от протестиращите. До момента единствено Мая Манолова е направила нещо, добави тя, която също настоява "това безумие да бъде спряно". 

Пред 24новини омбудсманът Мая Манолова заяви, че извършените до момента проверки на строежа са след нейни сигнали до институциите след като тя е получила такива от гражданите. За следващата седмица

Манолова организира среща между инициативния комитет и регионалния министър Петя Аврамова. 

Тя беше категорична, че институциите трябва да спрат да си прехвърлят отговорности и да си измиват ръцете. Трябват управленски решения, а не да се прехвърля отговорността на съда, заяви Манолова. 

В началото на скандала с евтините апартаменти на властта, продадени от фирмата с небостъргача, малко след приемането на законови поправки, обслужващи именно продължаването на строежа на небостъргача, един от представителите на Инициативния комитет заяви, че хората са обезверени от политическия чадър над „Артекс“.

 

Абсурдът съвсем мина границите, когато

общината и държавата се разминаха драстично в становищата си за законността на строежа -

главният архитект на столицата арх. Здравков заяви, че сградата е без разрешителни, а от ДНСК постановиха, че строежът на небостъргача „Златен век“ е законен, но ще искат тълкуване на закона от съда. Кметът на София Йорданка Фандъкова, пък, заяви, че също не е искала небостъргача и е разпоредила на главния архитект да не дава разрешителни. Тя не коментира защо не са предприети действия, след като в Столична община смятат, че строежът е незаконен. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...