И фелдшерите на протест на 25 март - 24novini.bg

И фелдшерите на протест на 25 март

И фелдшерите излизат на протест в понеделник, 25 март И фелдшерите излизат на протест в понеделник, 25 март
24.03.2019 | 22:10
(0 гласа)

И фелдшерите в България излизат на национален протест на 25 март. Протест под прозорците на здравното министерство ще започне в 12,00 часа в понеделник, съобщиха организаторите от Независимата професионално-съсловна организация за фелдшерите/лекарски асистенти.

Те искат защита професионалните права на специалистите в полза на обществото.

Организаторите заявяват, че решението за протеста е следствие на игнорирането от страна на министър Ананиев на техните предложения за срещи и диалог, както и "лицемерното и неуважително отношение към едно медицинско съсловие, практикуващо във всички структури на здравната система и приоритетно в спешна медицинска помощ".

Медиците по-рано заявиха, че им се плаща по 1,50 лв. за цяло нощно дежурство и определиха това като унижение.

„Вярваме, че каузата ни ще бъде подкрепена и от други професионални съсловия в здравеопазването, обществени и пациентски организации, организации на работодатели и синдикати. Декларираме, че професионалистите

ще продължат да отстояват своите справедливи искания и правата на съсловието

с всички възможни законови средства до решаването на поставените от тях въпроси”, заявяват от Сдружението на фелдшерите в България – СМФБМБ, цитирани от БГНЕС.

В процедура за започване на безсрочен протест са и медицинските сестри, които вече са постоянно присъствие пред МЗ с палатка, а по думите ми, протестът им става ежедневен с бдения пред парламента.

Сестрите настояват за увеличение на заплатите на поне 900 лева, каквото е вписаното в колективните им трудови договори, и дори срещите при премиера не помогнаха да се потуши напрежението в сектора. На 21 март, в четвъртък, те блокираха площада пред МЗ и извикаха министър Ананиев да слезе при тях. Той отказа среща.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...