Фишът за заплатата на една медицинска сестра (видео) - 24novini.bg

Фишът за заплатата на една медицинска сестра (видео)

Сестрите блокираха движението пред МЗ на 21 март, показаха и фишовете за заплатите си - малко над 600 лева 24новини.бг/ Мария Йорданова
24.03.2019 | 12:32
(0 гласа)

От 15:00 часа в четвъртък, на 21 амрат, пред Министерството на здравеопазването се продеде поредният протест на медицинските работници. Лаборантката от генетичната лаборатирия на Майчин дом Вяра Врагова показа фиша на зплатата си, която е малко над 600 лева. Тя посочи, че в страната са само две такива лаборантки за всички новородени бебета, на които задължително се правят генетични изследвания.

 

 

"Ще протестираме, докато това не се оправи. Министърът имаше три седмици да намери решение - откъде да вземе пари. Ние не сме Мюфтийството, че да сме им важни",

коментира още тя.

На 21 март сестри, физиотерапевти, лаборанти, акушерки и медицински специалисти блокираха движението на плащад "Света Неделя" в центъра на София и поканиха министъра на здравеопазването да не се крие в сградата, а да слезе при тях за преговори.

Сестрите аплодираха Мая Манолова, която призова обществото да ги подкрепи. Протестиращите казаха също, че не е морално за Цветан Цветанов да има апартамент, а за тях - палатка пред МЗ.

Исканията на медицинските сестри и останалите медицински работници са за по-високо заплащане и достойни условия на труд. Те настояват за поне 900 лева начална заплата, каквато е тя в браншовите им споразумения и колективните трудови договори, като казаха, че

нощните дежурства се плащат по 1,50 лв. на нощ!

Състоянието на сектора е драматично от поне 10 години. От страна на управляващите мерки не се предприеха.

Медиците протестирахат ефективно и с демонстрации в цялата страна на 1 март. Тогава те дадоха 20 дни на властта да реагира на исканията им, тъй като досега са провеждали само безкрайни срещи, слушали обещания, но търпението им се е изчерпало. На 21 март те излязоха на пореден протест и разпънаха палатка пред МЗ.

Медицинските сестри са 30 хиляди, като на системата не стигат още толкова. Акушерките са около 4000, като са нужни поне още 4000 акушерки. Недостиг има и на лични лекари, а медицинските специалисти масово напускат страната заради обидно ниските доходи.

Във вторник омбудсманът Мая Манолова обяви, че е получила сигнали от протестиращи медици,

които се оплакали, че са били заплашвани и подложени на натиск заради участието си в протести. На 21 март, в четвъртък, тя заяви, че заплатите на сестрите в Кюстендил например са 540 лева, което определи като унизително и обидно. Манолова призова обществото да подкрепи протестите на медицинските сестри.

 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с протестиращи медицински работници

и им предложи да бъде съставена работна група, в която да участват експерти от Министерството, протестиращите професионалисти по здравни грижи и представители на Българския лекарски съюз, която да изготви методика за за формирането и разпределението на разходите за персонал за всички болници. 

Майките от "Системата ни убива всички" също подкрепиха протестите

и казаха, че ще са до сестрите в ежедневните им бдения пред парламента, които медициинските специалисти планират.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...