С процедурни хватки ГЕРБ опитва да бетонира цената на билета в София на 1,60 лв. - 24novini.bg

С процедурни хватки ГЕРБ опитва да бетонира цената на билета в София на 1,60 лв.

Въпреки решението на съда от преди година и половина, че цената на билета от 1,60 лв. е незаконна, тя остава Въпреки решението на съда от преди година и половина, че цената на билета от 1,60 лв. е незаконна, тя остава
01.03.2018 | 19:33
(0 гласа)

БСП в София обвиниха общинските съветници на ГЕРБ, че се опитват да избягат от решението на съда, който веднъж вече определи повишението на билета на 1,60 лева преди повече от година и половина за незаконно. Социалистите подозират ГЕРБ в процедурни хватки, с които целят да бетонират високата цена, още повече, че "падането й" окончателно в съда би имало пагубни последици за имиджа на кмета Йорданка Фандъкова точно преди следващите местни избори. Тогава кметът Фандъкова ще се наложи да обясни на софиянци кога ще им  върне парите за 2 години назад, през които те са плащали незаконно високата цена от 1,60 лева, по вина на ГЕРБ.

Социалистите казват, че Столичният общински съвет нарочно ще приеме нова наредба за "зеленият билет" и за намаление на глобата за нередовни пътници. Така предишната наредба - за цена на билета от 1,60 лева - няма да има правна тежест. Тя в момента се намира в съда, където чака решение на ВАС, тъй като на първа инстанция съдът вече постанови, че жалбоподателите, които оспорват решението билетът да струва 1,60 лева, са прави. ГЕРБ обжалват решението на съда. Делото във ВАС е насрочено за 25-и април тази година.

Сагата с билета за градски транспорт в София е от юни 2016-а година, откогато софиянци плащат по-високата цена за еднократно пътуване. Близо 2 години по-късно ГЕРБ нарочно не предприема коригиращи действия и софиянци продължават да плащат незаконно високата цена, казват социалистите. 

Милка Христова от БСП заяви днес: "Предполагам, че целта и замисълът е до 25 април новата наредба да бъде приета, с което тя ще отмени изцяло старата обжалвана наредба, при което съобразно действащият Административно-процесуален кодекс делото пред ВАС на 25 април ще остане без предмет и то ще бъде прекратено. С което цената от 1.60 лева ще бъде узаконена". ГЕРБ възразяват, че това не е така.

Двете политически сили влязоха в конфликт и за зоните за платено паркиране. БСП заявиха, че столичани не одобряват разширението на "зелена зона". Управляващите от ГЕРБ контрираха, че именно граждани са поискали да имма повече платените паркоместа в някои райони.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...