Румен Радев: Икономиката ни е заложник на демографския срив - 24novini.bg

Румен Радев: Икономиката ни е заложник на демографския срив

Румен Радев: Икономиката ни е заложник на демографията Румен Радев: Икономиката ни е заложник на демографията Архив
Айтен Кордова 14.03.2019 | 19:53
(0 гласа)

„В световен план ще се развива и води тази икономика, която се базира на науката и иновациите, а не на ниската добавена стойност. Нашата икономика е заложник на демографията.“ Това каза президентът Румен Радев при откриването на кръгла маса на тема "За конкуретноспособна и просперираща българска икономика“, която се състоя под негов патронаж.

„Никоя икономика не може да бъде успешна, ако държавата не създаде необходимата благоприятна среда за развитието й“, каза още Радев.

Президентът посочи, че икономиката ни е изпраена пред редица сериозни предизвикателства - и във вътрешен и особено глобален план, затова са необходими структурни промени и решения със стратегически хоризонт.

"Никоя икономика не може да бъде успешна, ако държавата в лицето на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, не създаде необходимата благоприятна среда за развитието й. Както и никое държавно управление не може да бъде успешно, ако няма зад гърба си силна и ефективна икономика“, заяви Румен Радев

Във своето изказване той подчерта, че в бъдеще ще бъде все по-важно значението на науката и образованието.

Президентът коментира и статистическите данни отностно високия БВП, а в същото време „болшинството граждани не усещат този висок ръст“. Той посочи, че е важно да се анализира и структурата на преките чуждестранни инвестиции у нас и факторите, които отблъскват подобни инвестиции- дали те се дължат на инфраструктурата, образованието, липсата на работна сила, неясно и непредсказуемо законодателство, корупция, липса на достатъчно развити електронно управление.

Президентът призова да се направи анализ на структурата и характера на икономиката ни - какъв е делът на производствата с нисъка добавена стойност и на иновативните предприятия спрямо другите държави в Европа.

„Дали фирмите у нас са равнопоставени, когато говорим за разпределяне на еврофондове и обществени поръчки?", усъмни се президентът.

По думите му, "икономиката е все по- голям заложник на демографията".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...