Цачева: Купихме 250 гривни за затворниците, трябват 8000 - 24novini.bg

Цачева: Купихме 250 гривни за затворниците, трябват 8000

Цачева съобщи, че 90 % от сградите на затворите не отговарят на условията и че са купили 250 гривни, а им трябват 8000 за затворниците Цачева съобщи, че 90 % от сградите на затворите не отговарят на условията и че са купили 250 гривни, а им трябват 8000 за затворниците Архив
Мария Йорданова 14.03.2019 | 14:30
(0 гласа)

Министърът на правосъдието Цецка Цачева се похвали със закупуването на електронни гривни за затворници и увеличение на заплатите на служителите в системата. Това се случи по време на изслушването й в Народното събрание. 

Цачева отбеляза 35% увеличение на заплатите на служителите в затворите и арестите и подобряване условията на труд.

Вече е факт и поръчката за изработване на електронни гривни за наблюдение на затворниците, които работят на външни обекти, под домашен арест са или в пробация, обясни тя. Първоначално

закупените гривни са общо 250, но те не са достатъчни, защото са нужни около 8000,

допълни изказването си правосъдният министър.

Относно условията в затворите тя заяви, че до края на тази година трябва да бъдат приключени ремонтите на затворите в Пазарджик и Бобов дол.

За реинтеграцията на затворниците в обществото, Цачева обясни, че се провеждат курсове за придобиване на професионална квалификация. Сред професиите, за които се обучават лишените от свобода, са помощник в строителството, заварчик, кулинар, работник в дървообработването.

„Няма пренаселеност в затворите, навсякъде са осигурени минималните стандарти за лишението от свобода“, допълни тя изказването си.

В момента от Министерство на правосъдието търсят терен за изграждане на нов модернизиран затвор с капацитет 400 души и нов учебен център със 100 служители, обясни тя.

Цачева заяви, че 90% от сградния фонд не отговарят на условията, за да се стигне до заключение, че има напредък.  

Все пак, правосъдният министър обясни, че има напредък в подобряването на условията, но има проблеми с арестите в София и Софийския градски затвор.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...