СОС ще гласува заплатите на шофьорите - 24novini.bg

СОС ще гласува заплатите на шофьорите

Мария Йорданова 14.03.2019 | 10:50
(0 гласа)

Столичният общински съвет днес ще гласува увеличението на заплатите на шофьорите в Столичния градски транспорт и в Столичния автотранспорт с 10% от 1 април, съобщи агенция Фокус.

 

 

След втората среща на автобусните шофьори и ватманите с Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столична община, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че от 1 април ще бъдат увеличени заплатите им. Така те ще станат 1150 лева. Средната брутна заплата без извънредния труд пък ще стане над 1800 лева. 

Вчера след срещата с шофьорите, тя заяви, че са предвидени 5,3 млн. лева за увеличението на заплатите.

Днес в сутрешния блок на БНТ Фандъкова заяви, че това е второто увеличение на заплатите на шофьорите и ватманите в градския транспорт за тази година. Тя обясни, че в началото на февруари водачите вече са получили 10% увеличение на трудовото възнаграждение. 

"Факт е, че имаме проблем и той е с недостига на кадри", допълни кметицата.

Фандъкова е внесла извънреден доклад относно проблемите на шофьорите, които са свързани с ниското заплащане и извънредните часове труд поради липсата на кадри. В доклада си столичния кмет е поставил две основни цели - задържане на водачите, които работят в момента и привличане на нови, за да се избегне извънредния труд.

В момента има 135 свободни места за автобусни шофьори и 116 за ватмани на трамваи и тролеи. 

Припомняме, че шофьорите в Столичен градски транспорт представиха исканията си пред Столичен общински съвет в края на февруари. Сред тях са по-високи заплати, по-малко извънреден труд, по-добри условия за работа и тоалетни на крайните спирки. 

Тогава Мая Манолова застана зад техните искания и ги подкрепи.

В знак на протест имаше дни, в които шофьорите отидоха на работа с жълти жилетки.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...