Медиците отново на протест на 21 март (видео) - 24novini.bg

Медиците отново на протест на 21 март (видео)

Медиците излизаха на протест на 1 март, на 21 март отново ще са пред МЗ 24novini.bg/ Мария Йорданова
Мария Йорданова 12.03.2019 | 10:00
(0 гласа)

След срещата на медицинските специалисти с омбудсмана Мая Манолова от 1 март, в деня на първия им протест пред МЗ, стана ясно, че ще излязат на нов Национален протест на 21 март. На фейсбук страницата си протестиращите са обявили, че излизат на следващ протест на 21 март, четвъртък, от 15,00 ч. отново пред Министерството на здравеопазването.

На 1 март те бяха на национален протест пред здравното ведомство с искания за по-добро заплащане и нормални условия на труд.

Професионалистите по здравни грижи настояват за достойни условия на работа, смяна на статута на лечебните заведения, осъвременяване на възнагражденията, получаване на поне две минимални работни заплати, промяна в Закона за съсловните организации, връщане на медицинските стандарти по специалности, изработени от съсловните организации, задължителен Колективен трудов договор за всички структури в здравеопазването и др.

Омбудсманът Мая Манолова тогава категорично застана зад техните искания.

"Вашите искания са абсолютно справедливи и Вашите права са в съответствие и в пълна хармония с правата на пациентите", заяви Манолова на среща с медиците. Тя обясни, че и пациентите настояват за добре платени и достатъчно на брой медицински специалисти, които да полагат очакваната и качествена здравна грижа. 

"Няма място в България, в което медицинските специалисти да не са поставяли проблемите си с цялата им острота", допълни омбудсманът.

Протестиращите посочиха, че

разчитат на Мая Манолова да бъде посредник между тях и управляващите. 

Манолова заяви, че здравният министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК трябва да предприемат действия за остойностяване труда на специалистите по здравни грижи.

Очевидно обаче няма напредък по исканията на медиците, щом те потвърдиха още един протест на 21 март. А готвят и втори - за 23 март.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...