ЕК: ДАНС не следи пране на пари при политици - 24novini.bg

ЕК: ДАНС не следи пране на пари при политици

ЕК отбелязва в доклад, че ДАНС, подчинена на премиера, се въздържа да разследва съмнителни преводи, касаещи политици ЕК отбелязва в доклад, че ДАНС, подчинена на премиера, се въздържа да разследва съмнителни преводи, касаещи политици
28.02.2019 | 17:40
(0 гласа)

"От всеки три сигнала на българските банки до ДАНС два касаят съмнителни трансакции до български политици, но няма разследвания, нито се стига до съдебен процес". Това сочи доклада на Европейската комисия за икономическите политики на 27-те страни членки по линия на т. нар. Европейски семестър. Припомняме, че Агенцията за национална сигурност (ДАНС) в България е подчинена пряко на министър-председателя Бойко Борисов.

 

Комисията допълва още, че трябва да се обърне специално внимание

 

на проблема с корупцията, която е основната предпоставка за прането на пари.

България още не е парафирала основния инструмент за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма – National Risk Assessment, отбелязва още ЕК.

"Потенциални финансови престъпления не се разследват качествено.

Две трети от съмнителните трансакции, докладвани от финансовите институции в ДАНС, включват местни политически фигури, но към тези случаи

не се предприемат необходимите правораздавателни действия", констатира се в документа.

За първи път в доклада има остро критична глава за прането на пари.

Еврокомисията съобщи, че самите служби и правораздавателните органи сами се отказват от разследванията, като става дума за политици и то в почти всички страни членки.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...