Домусчиев купи ли NOVA и за кого, питат журналисти - 24novini.bg

Домусчиев купи ли NOVA и за кого, питат журналисти

Кирил Домусчиев и Спас Русев бяха в битката за Нова Кирил Домусчиев и Спас Русев бяха в битката за Нова
20.02.2019 | 10:40
(0 гласа)

"Сделката по продажбата на Нова телевизия вече е завършена и новият собственик е Кирил Домусчиев", твърдят няколко столични медии от снощи насам, като се позовават на свои източници. Още няма официално потвърждение за сделката от страна на продавач, телевизия и купувач обаче. NOVA държи 33 % пазарен дял и има 19 портала и сайтове, които не са само медийни, и отделно 7 телевизии.

Както писахме още през януари, предизборно NOVA телевизия се оказа на тезгяха за продажба, но няма да бъде продадена на чешкия милиардер Петер Келнер. На 20 фавруари 2018 г. Келнер обяви сделката, но тя бе спряна от КЗК на 17 юли - пет месеца по-късно.

Келнер обжалва решението, но КЗК ще заседава чак през май, а самата Нова обяви, че няма да бъде продадена на чеха и неговия фонд.

При продажбата не се съобщаваше, че шведската компания MTG, която се оттегли от България и Балтийските страни,

преговаря да продаде "Нова броудкастинг груп" на местни предприемачи - Спас Русев и Кирил Домусчиев.

Очаква се днес новината да се потвърди официално.

Припомняме, че прекратяват споразумението за продажба на "Нова Броудкастинг Груп" на чешката PPF, контролирана от Петр Келнер - новият собственик на "Теленор", беше направено от КФН през юли 2018 г. 

След което в столицата се разнесе мълвата, че именно Домусчиев купува телевизията, а конкурент по сделката и също желаущ да има медията е и Спас Русев. Източниците бяха журналисти от самата медия и процесът се потвръди от реалните събития от последните часове.

От вчера медии съобщават и за предстояща реорганизация и съкращения в администрацията в NOVA.

По непотвърдена информация директор на телевизията ще продължи да бъде Вяра Анкова, а на екипа е представен и новият шеф на новините - Виктория Бехар, което съобщиха отвътре за 24новини.бг журналисти от медията.

Според тях сделката е в полза на управляващите и телевизията ще следва подобна политика.

Такива коментари има вече и в социалните мрежи, където от снощи късно новината се разпространява.

"Управляващите си имат държава, има си и NOVA", пишат хората и някои питат за кого бизнесменът е купил телевизията, защо му е телевизия, кой ще я управлява реално, каква ще е политиката на медията при предстоящите избори у нас.

Припомняме, че България е на 111-то място по свобода на словото в света, като всяк аследваща година пада в класациите все по-драматично. Премиерът Борисов отрече да има проблем със свободата на словото в България.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...