Иван Нейков: Електронни досиета ще спрат кражбите чрез ТЕЛК - 24novini.bg

Иван Нейков: Електронни досиета ще спрат кражбите чрез ТЕЛК

Иван Нейков смята, че електронните досиета ще сложат ред в системата на ТЕЛК Иван Нейков смята, че електронните досиета ще сложат ред в системата на ТЕЛК
20.02.2019 | 08:41
(0 гласа)

След като вчера 1,7 милиона лева бяха открити у задържаните 10 медици във Варна, а в ареста останаха петима от тях и сириец с български паспорт, днес пред bTV Иван Нейков заяви, че получаването на ТЕЛК-решение е златно ключе, което отключва много врати с привилегии. По думите му трябва задължително всеки да има електронно досие, а след това е нужен контрол по цялата верига.

 

Според бившия социален министър 2000 лева за този "сакрален документ” всъщност е добра инвестиция, защото се отключва вратата на НОИ за инвалидна пенсия и тази за много общински услуги.

 

Той допълни, че между 1200 и 2000 лева е струвало на здрави пациенти да бъде издадено ТЕЛК решение.

„Това е система, при която от момента, в който получиш документа, започваш да получаваш от обществото под различна форма”, допълни Иван Нейков и посочи, че проблемът е в липсата на контрол.

„Трябва промяна на контрола и промяна на инструментите, с които човек стига до това решение.

Технологиите вече са толкова напред, че няма никаква пречка да имаме истински здравни досиета”, заяви бившият социален министър.

„Има модел и той е на Световната здравна организация. Ползва се в ЕС, а ние стоим и искаме да открием топлата вода. Всичко е пред нас, просто трябва политическа воля, за да се реши проблемът”, смята Иван Нейков.

По-рано пред 24новини.бг Олга Милчалиева и Боряна Драганова от Гражданската инициатива „Системата ни убива всички“ също казаха, че "системата за ТЕЛК и подпомагане на хората с увреждания у нас не работи координирано и системно за всички" и също обявиха поредица от действия а реформа в ТЕЛК.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...