Общината за шофьорите: Не всичко в мрежата е вярно - 24novini.bg

Общината за шофьорите: Не всичко в мрежата е вярно

Снимка от катастрофата на 8 февруари, котато автобус на градския транспорт по линия 98 се заби в дърво Снимка от катастрофата на 8 февруари, котато автобус на градския транспорт по линия 98 се заби в дърво
12.02.2019 | 12:30
(0 гласа)

"Това, че някой е написал нещо в социалните мрежи, не значи, че е вярно. Не можем да се обясняваме постоянно." Така отговориха от пресцентъра на "Столична община" на въпрос на 24novini.bg за обвиненията на "Спаси София" за редовната практика шофьори и ватмани от столичния градски транспорт да полагат извънреден труд, в противоречие с Кодекса на труда.

 

От пресцентъра на Столична община, където бяхме препратени след обаждането си до кабинета на изпълнителния директор на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов, ни посъветваха да зададем писмено въпросите си към него, което и правим.

Днес в репортаж по bTV от организацията "Спаси София" заявиха, че поради липса на тоалетни на крайните спирки на линиите, шофьорите уринират в бутилки, което е скандално за европейска столица, председателствала току-що съвета на ЕС.

И е повече от закономено медиите да задават въпроси, а пресцентровете на държавните и обищниски структури да са така любезни да отговарят - данъкоплатците им плащат именно за тази им дейност.

Службата на омбудсмана Мая Манолова също проверява сигналите на "Спаси София" за лошите условия на труд на шофьорите. Сигналът до Манолова беше подаден вчера.

"Спаси София" иска незабавна оставка на директора на Столичен автотранспорт - Слав Монов,

както и на този на Столичния електротранспорт - Евгений Ганчев. Очакват Инспекцията по труда да извърши незабавно проверка, да накаже виновните и да наложи спазване на закона.

Органите на КАТ ще кажат дали е възможно катастрофата да се е случила заради претоварване на водача,

каза Монов в отговор на въпрос за последната катастрофа, когато шофьор загуби управление над автобуса и се блъсна в дърво.. Факт е обаче, че от болницата, където е прегледан, шофьорът е освободен като клинично здрав, отбеляза той. Шофьорите в Столичния автотранспорт имали средно по 28 извънредни часа за януари. „Имахме средно по 90 болнични листа на ден, подадени от наши служители”, посочи Монов.

Миналата година в 24новини.бг писа, че от ЦГМ наемат и хора с ТЕЛК да шофират автобусите заради липсата на персонал. Още тогава нашият читател, който е бивш шофьор в ЦГМ, ни сигнализира за претоварването на наличния персонал и че самият той е подавал множество сигнали към съответните институции, но няма отговор, нито предприети мерки.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...