Шофьори на рейсове в София уринират в бутилки - няма WC - 24novini.bg

Шофьори на рейсове в София уринират в бутилки - няма WC

В столичния транспорт условията за труд са феодални, от управата отричат В столичния транспорт условията за труд са феодални, от управата отричат
12.02.2019 | 09:00
(0 гласа)

Гаражите и депата на Столичния автотранспорт и на Столичния електротранспорт са феодални общества, където послушните се толерират, а недоволните се уволняват. Условията за труд са феодални и допотопни. Няма тоалетни по крайните спирки и шофьорите уринират в бутилки. Работят извънредно в нарушение на закона. Това съобщиха от организацията "Спаси София" в ефира на bTV тази сутрин.

 

От 40 дни шофьори и ватмани почиват по 4 дни и имат 36 работни дни без почивка.

Това е сериозно нарушаване на трудовия кодекс и влияе на сигурностат на пътниците негативно, казаха още от организацията.

 

При последния инцидент с автобус 280 в столицата шофьорът е почивал 4 дни за последните 40, повториха сигнали си от вчера "Спаси София" в ефир.

Те настояват и за смяна на ръководствата на Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт.

 

За недостиг на около 130 работници свидетелстваха и от Синдиката на транспортните работници.

Това е бройката на хора, които не достигат, за да се изпълняват нормално курсовете в столицата, каза и Мария Георгиева от СТСБ.

От Столичния автотранспорт обаче контрираха, че се спазва "на 100 процента междудневната почивка" на водачите и няма извънреден труд в нарушение на нормативити. Те отричат инцидентът с автобуса да се е случил заради претоварване на шофьора, защото от болницата той е бил освободен като клинично здрав.

По 28 часа са работили през януари, имахме по 90 болнични листа на ден от нашите служители. Специалистите от Инспекцията по труда ще кажат има ли нарушения.

Тоалетни за шофьорите има, твърдят от фирмата,

която е втори по големина превозвач след БДЖ у нас.

Нито кметът на София Йорданка Фандъкова, нито ресорният заместник-кмет Дончо Барбалов са коментирали темата.

Миналата година в 24новини.бг писахме, че от ЦГМ наемат и хора с ТЕЛК да шофират автобусите заради липсата на персонал. Още тогава нашият читател, който е бивш шофьор в ЦГМ, ни сигнализира за претоварването на наличния персонал и че самият той е подавал множество сигнали към съответните институции, но няма отговор, нито предприети мерки.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...