7 години ГЕРБ не приема Конвенцията за хората с увреждания - 24novini.bg

7 години ГЕРБ не приема Конвенцията за хората с увреждания

Майките от "Системата ни убива всички" искат реална реформа на ТЕЛК и ратифициране на Конвенцията за хората с увреждания Майките от "Системата ни убива всички" искат реална реформа на ТЕЛК и ратифициране на Конвенцията за хората с увреждания
09.02.2019 | 11:02
(0 гласа)

Седем години ГЕРБ не приема Конвенцията за правата на хората с увреждания, България не е страна по нея, защото парламентът с мнозинство на ГЕРБ от три мандата насам не я ратифицира. това коментираха за 24новини.бг майските на деца с увреждания от Гражданската инициатива „Системата ни убива всички“ Олга Милчалиева и Боряна Драганова.

Конвенцията е приета от Общото събрание на ООН през 2012 година като ясно и точно разписва какво означава достъпна среда за хората с увреждания и липса на дискриминация.

"България е далеч от западните държави по отношение към хората с увреждания", според двете активистки от движението.

"Ако България официално приеме конвенцията, това означава, че ще имаме право да съдим страната и институциите в Съда за правата на човека, но не им е изгодно,

защото съм убедена, че ще завалят стотици такива и държавата ще бъде осъдена", коментира Олга Милчалиева.

За да бъде приета конвенцията у нас трябва Министерският съвет да предложи на Народното събрание резолюцията за ратификация, но това не се случва близо 7 години, по думите им.

През 2012 година начело на Министерския съвет в Бойко Борисов, който 7 години по-късно отново е там, а ратификацията не се приема,

нито се работи за по-достъпна среда за хората с увреждания, казват те, като посочват, че става дума не за персонално ангажиране на един политик, а за ангажимент на българското правителство.

Така на практика изглежда, че премиерът, който при една скорошна среща потупа част от майките на деца с увреждания, хвалейки се, че са доволни, 7 години няма представа или нарочно спира ратифицирането на най-важния международен документ за хората с увреждания, казват те.

Те обявиха наскоро, че освен битката за достъпна градска среда и за реформа в ТЕЛК, "Системата ни убива всички" ще се ангажира и с действия за ратифицирането на конвенцията от българския парламент.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...