Верижен протест срещу ТЕЛК събра хора с увреждания (ВИДЕО) - 24novini.bg

Верижен протест срещу ТЕЛК събра хора с увреждания (ВИДЕО)

Хора с увреждания искат реформа на ТЕЛК, протестират пред МЗ от сутринта до 17.00 ч. днес 24новини.бг/ Севда Йорданова
04.02.2019 | 13:00
(0 гласа)

Група граждани с увреждания и техни близки протестираха днес пред Министерството на здравеопазването. Техните искания бяха за преразглеждане на системата на ТЕЛК и медицинската експертиза, които да бъдат променени. Те искат и среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

 

"МЗ не ликвидира фалшивите инвалиди, а унищожи правата на хората, които имат нужда от помощ",

каза една от протестиращите на инвалидна количка - Павлина Григорова. По думите й фалшивите инвалидни пенсии са работа на правораздавателните и следствените органи, а не на Здравното министерство.

При един такъв процент на инвалидност хората губят и социалните си права, каза жената.

"Борихме се, майките се бориха, и показаха какво е да търсиш социална подкрепа, да се бориш за закон -

имаме закона но в крайна сметка заради тази експертиза на ТЕЛК ние не можем да го ползваме,

защото сме лишени от тези права", каза Григорова.

Тя разказа за случай на дете със синдром на Даун, което останало с 30% инвалидност. "Тази майка откъде ще вземе средства да се грижи за това дете, то е изцяло зависимо от нея", попита Григорова, като упрекът й беше срещу системата на ТЕЛК и нейното функциониране.

Акцентира и върху друг случай - на 38-годишна жена от Русе, която е с кардиологичен проблем, със системен лупус и диабет тип 2. "На нея й записаха единствено кардиологичния проблем, лупусът не съществува в направения  й ТЕЛК, а тя на практика е изолирана от целия свят и е затворена вкъщи. Тя загуби пенсия, загуби социални помощи, загуби пари за лекарства", посочва Григорова.

Тя прикани министър Кирил Ананиев да сформира екип от медицински лица, които да работят по специализираните закони.

"Не може икономист, финансист, математик да създава закони, свързани със здравето - това е пълен абсурд. Няма и как едно тяло да е разделено на половинки - тази част ми е болна от едно, другата - от друго. Това е комплексен орган - като пробие едната система, се пробива и другата", коментира жената в инвалидна количка.

"Най-вероятно ще сезираме международните органи по праватана човека", каза Григорова.

Припомняме, че и от иницативата "Системат ни убива всички" се обявиха да промени в ТЕЛК

и публикуваха примери за това как тя не работи, като примерите с ТЕЛК-решенията бяха аналогични. Те подчертаха, че ще се борят за ратиификация на конвенцията за хората с увреждания, за реформа в ТЕЛК и за прилагане на практика на постигнатото в законите след протестите на майките на децата с увреждания.

Самата прокуратуа обяви, че над 2 млрд. лева се източват чрез фалшиви решения за ТЕЛК от бюджета на НОИ.

В послединте дни нашумяха и случаи на арести на лекари от ТЕЛК - и в Ловеч, и в Търговище, които бяха хванати с подкупи за фалшиви решения.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...