"Системата ни убива всички": В ТЕЛК е "батак", целим промяна - 24novini.bg

"Системата ни убива всички": В ТЕЛК е "батак", целим промяна

От "Системата ни убива всички" се борят за реформата в ТЕЛК и достъпната среда От "Системата ни убива всички" се борят за реформата в ТЕЛК и достъпната среда
02.02.2019 | 10:15
(1 глас)

Системата за подпомагане на хората с увреждания у нас не работи координирано и системно за всички и нямаме право да оставим този батак на децата ни. Това заявиха пред 24новини.бг Олга Милчалиева и Боряна Драганова от Гражданската инициатива „Системата ни убива всички“. Публикуваме отделни части от разговора в редакцията ни с майките, защото проблемите, на които те са се посветили касаят цялото общество и усещането за справедилвост на гражданите.

 

 

Да, ние тръгнахме от майките, но вече събудихме много хора. "Системата ни убива всички" не е НПО, което ще събира финансиране, а инициатива, която се е събрала с ясни цели за по-достоен живот на хората с увреждания:

реформа в ТЕЛК, достъпна среда,ратифициране на Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН,

посочиха като част от основните им искания Боряна Драганова и Олга Милчалиева.

Тези системи – на социалните услуги, на здравеопазването, образованието касят всички и хората вече не са безучастни, споделиха те в разговор в редакцията по реформата в ТЕЛК, за която сега се борят. За нея смятат, че акциите на прокуратурата не трябва да се превръщат в ПР-действия, а да се направи реална реформа, да има промяна и да спре източването на системата чрез фалшиви ТЕЛК. 

По-рано от иницативата написаха и открито писмо с конкретни сигнали за решения на ТЕЛК, които следва да се проверят в общата оцека на състоянието на ТЕЛК-системата у нас.

Двете дами и техните съмишленици споделиха, че проблемите им не са от вчера, а се борят с тях от 12-13 години.

В последните четири години разбрахме, че поединично няма да постигнем нищо и всички се обединихме, стуктурирахме исканията,

защото при толкова проблеми не можеш да получиш всичко и наведнъж. И така започнаха протестите ни, сподели Боряна Драганова.

Те разказват какво е наложило вече да има две нициативи - "Сситемата ни убива" и "Ситемата ни убива всички", за които 24новини.бг разказва с цел да покаже гледните точки на всичк истрани.

Разминаване в позициите ни имаше около протестите с искане за оставката на Валери Симеонов. Голяма част от нас смятаха, че се измества фокуса и затова сформирахме Гражданската инициатива „Системата ни убива всички“, разказав Олга Милчалиева.

Не е правилно да се говори за разделение при майките на деца с увреждания. Ние все още имаме 90% припокриване на исканията,

но виждаме различни пътища за осъществяването им и това не е лошо, защото може да доведе и до по-големи успехи, смята Олга Милчалиева.

Ние не искаме да благодарим на премиера, че го „добутахме“ до тук, защото проблемите бяха пренебрегвани с години, а и към този момент не са решени, категорични са те.

С протестите всички заедно успяхме да постигнем нещо невиждано за България досега –

държавата да поеме отговорност за хората с увреждания и в бюджета да бъдат заложени средства.

До момента всичко беше по програми, които ту спират, ту започват и това създаваше несигурност, споделят майките.

Сега е времето, обществото е узряло и е готово за промяна. Не може да продължаваме да мълчим и да се правим, че всичко е наред, категорични са жените.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...