Какво се прави с боновата книжка в 7 стъпки - 24novini.bg

Какво се прави с боновата книжка в 7 стъпки

Боновите книжки могат да се съживят със 7 стъпки и... да установим, че имаме акции от несъществуващо вече дружество Боновите книжки могат да се съживят със 7 стъпки и... да установим, че имаме акции от несъществуващо вече дружество
27.01.2019 | 19:39
(3 гласа)

След като държавата обяви, че дава 12 месеца на гражданите да се поинтересуват от боновите си книжки, хората започнаха да ровят по шкафове, папки и библиотеки и съвсем невероятни места, за да си търсят боновите книжки. Целта на правителството бе обявена като "събуждане" на акциите, които стоят в книжките и са в размер на около 2 млрд.лева от масовата приватизация преди 30 години.

 

Правителството засега предложи в първата една година - 2019 г. - хората да си потърсят книжките и да направят няколко стпъки. После, ако не са го направили, акциите отиват в специален фонд, където 5 години ще чакат да бъдат потърсени. А след това, ако не бъдат потърсени, ще бъдат... национализирани.

 

На последното, разбира се, бизнес организации, икономисти и юристи се противопоставиха и определиха като недопустимо за пазарна икономика. Някои дори настояха министърът на финансите Владислав Горанов да оттегли цялата концепция.

Тя може и да се окаже поредната схема за изваждане на свежи пари, като тази на КТБ и фалираллия застраховател "Олимпик", по които държавата и КФН не реагираха в защита на публичния интерес. 

Но извън схемата на събуждане на капитал в полза на двама-трима души в държавата, хората да проверят какво притежават от предприятията в България не е безполезно.

Друг риск е, че

с размера на таксите към момента събуждането на боновите книжки може да излиза на гражданите по-скъпо,

отколкото акциите, които са придобили в тях преди 30 години.

А за тези от нас, които ще се окажат горди собственици на мъртви акции от фалирали, източени и закрити дружества, остава поне да са информирани, че Централният депозитар посочва близо половината като мъртви, несъществуващи и фалирали. Т.е.

от 1050 дружества, включени в списъка за масовата приватизация, днес работещи и читави само 600 предприятия.

За всички, които все пак са намерили зеления документ,

ето в 7 стъпки какво да направят оттук насетне:

Стъпка 1. Информацията за акциите, независимо дали лицето има или не бонова книжка, се съхранява в Централния депозитар. Самата проверка с прави само по електронен път, в сайта на Депозитара. Вкарва се ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от Национална агенция за приходите (НАП.) Т.е. важно е

да се вземе ПИК код от НАП. Получава се само лично.

Това е същият код, който се издава за електронните услуги на НАП, така че който го има, ползва него. Не търси друг.

Стъпка 2 е да се провери на сайта на Централния депозитар (секция „Проверка на портфейла”) колко акции притежава човекът.

Информацията показва към момента на придобиването им какви акции, инструменти и други активи имаме, а не колко струват сега.

Стъпка 3 е за всички, които ще се окажат собственици на акции от дружества, които отдавна ги няма. Тогава се намира инвестиционен посредник и той ви информира какво е станало с активите, които са сменили собственостите си десетки пъти вероятно за последните над 25 години, но вашите акции си остават в тези дружества. Ползват се

само лицензирани посредници, написани в списъка на сайта на Депозитаря.

Справката се извършва срещу такса след проверка на личната карта на лицето, допълва bTV.

Стъпка 4 се прави ако сте от малък град - тогава

проверките могат да се правят и в банкови клонове,

които предлагат и такива услуги, ако в града ви няма инвестиционни посредници от списъка на Депозитаря.

Стъпка 5. Вече знаем колко акции имаме и откъде са.

Можем да ги продадем или прехвърлим, но можем и да си ги запазим и да търугваме с тях.

Това пак става с лицензиран инвестиионен посредник от списъка на Централния депозитар. Или в банков клон, предлагащ същите услуги - прехвърляне, търговия, продажба на акции.

Стъпка 6. Преди да намерим нашия личен инвестиционен посредник, проверяваме портфолиото му добре и отзивите за него, питаме приятели и познати експерти.

Всички операции се плащат под формата на такси и комисионни,

които варират според това дали правите операциите на гише или онлайн. Разликата в таксите е в пъти - например межуд 3 и 20 лева, ако се прехвърля онлайн, или се отива на гише за операцията.

Стъпка 7 е за случаите, в които хората наследяват бонови книжки на починали близки. Тогава с удостворение за наследници се отива при инвестиционен посредник или банка и се правят горните проверки. Тези субекти

могат да прехвърлят акциите от сметката на починалия към наследника, като таксата е около 20 лева.

Така, ако накрая установим, че имаме 25 акции от дружество, което съществува и се търгува на борсата по 10,01 лв. акцията, това означава, че в боновата ни книжка има 250,25 лв.

За да продадем нашите 250,25 лв. под формата на акции, ще ни се наложи да платим поне 30-40 лева под такси и комисионни.

При всички положения обаче намирането на боновата книжка и извършването на поне елементарната проверка колко акции и от какви дружества притежаваме е въпрос на лична отговорност към активите ни.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...