Лекарите в Г. Оряховица: Като останат без нас, ще ни оценят - 24novini.bg

Лекарите в Г. Оряховица: Като останат без нас, ще ни оценят

Спешната помощ в Горна Оряховица може да остане без лекари заради бит колега Спешната помощ в Горна Оряховица може да остане без лекари заради бит колега
23.01.2019 | 09:20
(0 гласа)

След като вчера майка на 5-месечно бебе удари лекар от Спешното в Горна Оряховица, днес отделението осъмна с надпис "Не на омразата" , а лекарите обмислят от вчера колективна оставка като съпричастност към битата фелдшерка Наталия Армянова. Тя подава оставка след над 25 години в системата - от 1992 година до вчера.

 

Армянова разказва, че подава трайно оставката си. Тя обясни как е била нападната, срещу нея майката е крещяла, ударила я с телефона и кръв потича по престилката и маската й. Друг лекар се притичва на помощ, показа bTV в репортаж.

"Психическата травма трудно ще заздравее", казва пострадалата фелдшер Наталия Армянова.

Нападателката пък приема като лично отношение към нея... трудното отваряне на вратата на Спешното и затова станала агресивна.

Спешната помощ е докарала бебето в болницата с майката, като се отзовават на сигнал, и е решено бебето да се транспортира във Велико Търново заради вродено сърдечно заболяване. Започва се подготовка и тогава майката напада медика.

Спукана устна и разклатен зъб, но и силен психически стрес и обида е преживяла фелдшерката Наталия Армянова. Тя е била с маска и не е отправяла никакви мимики и жестове, показа репортажът.

Лекарите казаха: "Като останат без лекари, ще ни оценят" и не скриха обидата си от поредния акт на насилие.

"Майката беше агресивна, беше недоволна от всичко, крещеше през цялото време", казаха присъствали медици. "Изкара си на нас, че детето й е болно. Връхлетя в манипулационната и удари с телефона си колежката по лицето. Линейката беше готова да транспортираме детето й до Търново, приготвихме и лекарствата", разказа Петя Стоименова.

Иван Иванов от Спешната помощ в града допълни, че всеки ден са обект на вербални нападки и често на агресия, викат полицията да помага.

Снощи също е имало инцидент и е викана полиция заради агресивен мъж, който придружавал бит,

обясни д-р Ренета Гонгалова. "Трябваше да го скенираме, а придружителят викаше и беше агресивен. Пак викахме полицията", обясни тя.

"Не се цени присъсттвието ни, наличието ни тук, а отсътствието ни", коментира тя. "Ако всички напуснат, ще бъдем оценени. Когато няма към кого да се обърнат, тогава ще оценят ситуацията", не скри огорчението си д-р Гонгалова.

Социалният статус на агресивните хора е различен,

обществото има негативно отношение към Спешната помощ, срам ме е да казвам какво работя.

Нашето здравеопазване е много достъпно и това никой не го оценява", каза още д-р Гонгалова. 

Д-р Виолета Пашова, началник на Спешното отделение, заяви, че колектвината оставка няма да реши проблема, но е възможност да се покаже и обидата, и гнева. "Няма такава законова форма като колективна оставка, но ние тепърва ще решим - всеки сам за себе си и ще обявим", добави тя.

В Спешвия център работят 50 души - лекари, сестри, шофьори на линейки и фелдшери, които обслужват целия район и селата наоколо.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...