Петият пореден протест във Видин за магистрала до София започна - 24novini.bg

Петият пореден протест във Видин за магистрала до София започна

За пета поредна събота видинчани протестират правителството да вземе решение за магистрала до София За пета поредна събота видинчани протестират правителството да вземе решение за магистрала до София
24.02.2018 | 12:55
(0 гласа)

Петият пореден протест на видинчани с искане за изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под прохода Петрохан започна, предава БНР.

 

Протестиращите отново блокираха главен път Е-79, в посока ГКПП-Дунав мост 2, а присъстващите са видимо много повече от предишните протести. Гранична полиция препоръчва алтернативни маршрути през Оряхово и Връшка чука.

Вчера на брифинг в дунавския град от организаторите - Гражданска инициатива за магистрала Видин - София и тунел под прохода Петрохан, съобщиха за оказван натиск по телефона, чрез работодатели, за заплахи и посещение на адресите, привикване в полицията и връчване на актове и предупреждения на граждански активните хора във Видин, за да се откажат от иницативата и да спрат протестите.

 

Протестиращите днес паркираха автомобилите си на паркинга пред ТЕЦ-а на бившите химически заводи. Преди това колона от леки коли тръгна от центъра на града към изхода в посока София с български знамена и надписи "Протест".

Полиция и жандармерия бяха образували преграда пред пътя, но протестиращите без сблъсъци стигнаха до главния път Е-79 и го блокираха. От двете страни на пътя започнаха да се образуват колони от автомобили.

Начело на колоната от протестиращи отново са организаторите с лозунга "Северозападът отказва да умре". Има и надписи "Видин се събуди", "Искаме магистрала до София", "Министреският съвет има ли решение". Очаква се блокадата на пътя край Видин да продължи няколко часа, както това се случваше в предходните четири съботин дни от началото на гражданските демонстрации.

Събралите се хора бяха подкрепени и от протестиращи в Монтана, които блокираха главен път Е-79 на изхода в посока за Враца, но там протестът вече е приключил.

Протест е блокирал и пътя през прохода Петрохан. Там протестиращите, които са блокирали пътя край берковското село Бързия, настояват за изграждане на тунел под Петрохан, предаде агенция "Фокус".

Протестиращите настояват за решение на Министерския съвет за изграждане на магистрала Видин - София, а не отделни отсечки, както и за изграждане на тунел под прохода "Петрохан", като питат защо правителството не приема за приоритет Северозапада и изгражда тунел под Шипка, но не и под Петрохан.

На брифинга вчера организаторите призоваха на телевизионен дебат в местна или национална телевизия депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, който заяви пред медии преди 3 дни, че протестите били "анипулативно-политически", а организаторите били политически активисти. Протестиращите контрират, че да се говори, че Видин бил сред 10-те най-обгрижвани региони от правителството, докато парите се усвояват в пратийни каси, без социални, икономически и инфраструктурни ползи за гражданите, е обида за видинчани и държат на публичен дебат с народния представител от управляващите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...