Действащи военни на протест във Войводиново? - 24novini.bg

Действащи военни на протест във Войводиново?

Съюзът на командосите призоваваше днес за участие в протеста и това не би било проблем, ако са бивши командоси. Но на протеста има униформени Съюзът на командосите призоваваше днес за участие в протеста и това не би било проблем, ако са бивши командоси. Но на протеста има униформени Кадър: СБК/ Фейсбук
11.01.2019 | 20:41
(1 глас)

Тази вечер bTV и NOVA показаха кадри от протеста във Войводиново срещу нападението над командоса от Българската армия, което стана на 7 януари. Сред протестиращите обаче се виждат командоси с елемент от официалната им униформа - сините барети.

 

Командосите са дебело облечени и под връхните им дрехи не се забелязва дали носят пълната си униформа, но наличието им на протест с части от униформата повдига въпрос как военни протестират, след като по закон това не е позволено за тях и другите силови струкутри - полиция, служби за сигурност и пр.

Командосите добре познават закона, при това, и няма как да са случайно облечени по този начин.

Според член 182, ал.2 от Закона за въоръжените сили "Военнослужещите не могат да извършват пропагандна и агитационна дейност в  полза или във вреда на политически партии, движения или коалиции с полити чески цели...", а според алинея 3 "Военнослужещите не могат  да участват в събрания, митинги и манифестации на политически партии, движения или коалиции с политически цели, когато носят военна униформа".

Наказанията, предвидени в същия закон, ако са административни, а не принудителни, са от 200 до 2000 лева, според чл.332., а наказателните постановления се издават от Министъра на отбраната. Т.е. в случая глоби трябва да наложи, според закона, вицепремиерът Красимир Каракачанов или упълномощен от него.

Още по-рано днес на фейсбук-страницата на Съюза на българските командоси имаше призив: "До всички членове и симпатизанти на СБК! Войводиново в 18 ч.!!!"

Съюзът явно е мобилизирал членовете си за протеста, за което съобщи днес и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в парламента. Но според него протестиращите щяха да са само бивши командоси.

Проблемът обаче е във факта, че по българското законодателство действащи военни нямат право на протести, а щом призивът е открит, в социалната мрежа, а присъстващите не са само бивши, но и настоящи военнослужещи, е резонно да се зададе въпросът как управлящите ще третират това присъствие на протеста на униформени военни.

bTV предаде, че става дума за "действащи командоси от 68-ма бригада специални сили". NOVA също показа униформените.

В профила на СБК също пише, че "привлича и обединява в своите организационни форми

работещи и работили в структурите със специално предназначение на МО, МВР

и другите специални служби на Република България, притежаващи специализирани знания и умения, както и всички физически и юридически лица, приемащи Устава на сдружението". Тоест призивът от днес е бил и към дайстващите военни и командоси.

Това е ясен знак, който военните дават. Ако са действащи военни, става дума за безпрецедентен акт от последните над 20 години у нас, откакто е в сила забраната за участие в протести на служители на силовите ведомства.

Все още няма официални реакции на управляващите и опозицията за прецедента.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...