Удрянето на дете става престъпление, отсече държавата - 24novini.bg

Удрянето на дете става престъпление, отсече държавата

33 % от децата трябва да ходят на градина, 95 % - на училище, а удрянето на дете става престъпление 33 % от децата трябва да ходят на градина, 95 % - на училище, а удрянето на дете става престъпление
11.01.2019 | 17:00
(0 гласа)

Държавата забранява родителите и който и да е друг да удря и да упражнява физическо насилие над дете, ще увеличи детските кухни, и ще увеличи до 33 % от тригодишните малчугани да отиват в детски гадини, става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.).

Документът е качен за публично обсъждане, след което ще бъде гласуван от Министерския съвет. В момента граждани и организации могат да дават становища по проекта.

Документът е 73 страници и е изготвен от работна група към Националния съвет за закрила на детето. В проекта са обособени пет теми на закрила: здраве и здравословен начин на живот; качествено образование за всички деца; семейна среда, алтернативна грижа и стандарт на живот; сигурна среда и достъп до правосъдие; отдих и свободно време/детско всекидневие.

Държавата планира да върне домашния патронаж за всички деца на възраст до 3 г., както това беше до юли 2000 г.,

когато влезе в сила новата здравна система. Дотогава медицински лица посещаваха домовете на новородени и малки деца и помагаха на родителите в правилната грижа за тях. Сега държавата предвижда подобна мярка - "редовни домашни посещения от медицинско лице за всички деца на възраст 0 – 3 г." Няма информация кога ще се въведе, колко ще струва и колко кадри ще са нужни, за да се осъществи.

В стратегията е предвидено разширяване на мрежата от детски кухни в страната, както и създаване на програми за осигуряване на здравословно хранене на децата до 3-годишна възраст в семейства в неравностойно положение.

Амбицията е също, 33% от децата на 3 г. да бъдат обхванати от предучилищна грижа

в институции - ОДЗ и детски градини, а

в училищна подготовка да влизат 95% от децата между 4 и 7 години,

които да ходят на предучилищна в детска градина или в училище.

Другият аспект на документа е

криминализиране на домашното насилие и физическото насилие над деца, които вече ще се третират като престъпление.

В проекта също се казва, че България трябва да постигне средните показатели на ЕС по направленията, както следва: осигурен медицински персонал, достъп до педиатрична грижа, стоматологична медицинска услуга, имунизации, качество на болничното лечение и намаляване на детската смъртност, която в България е два пъти над средната за ЕС.

 

0
0
0
s2smodern
Още информация
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...