Мая Манолова сезира съда за Закона за горивата и още две закона - 24novini.bg

Мая Манолова сезира съда за Закона за горивата и още две закона

Мая Манолова сезира съда за Закона за горивата и още два закона Мая Манолова сезира съда за Закона за горивата и още два закона
08.01.2019 | 12:40
(1 глас)

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд за Закона за горивата и още дав закона, обяви пресофисът на институцията.

 

Манолова оспорва изискванията в новия Закон за горивата, които не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи, но са и удар, по думите й, срещу потребителите. Манолова подчертава, че се очаква фалит на малки бензиностанции и че това ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монопола.

Тя определя като "непосилни изисквания за висок уставен капитал - 20 000 лв. за малка бензиностанция". 1 000 000 лв. за условно наречения "търговец на едро" е непосилен праг, мотивира жалбата си омбудсманът и определя закона като вреден. Той "притиска в ъгъла малките търговци на горива", подчертава общественият защитник също. Според нея са "абсурдни изисквания за големина на складовете, за вместимост на съдовете, за брой бутилки за втечнен газ".

Припомняме, че КЕВР увеличи цената на газа и водата, от което последва скок на цените на основните продукти от 1 януари. Днес заседава Тристранният съвет заради скока в цената на електиричеството и удара по бизнеса, който това нанесе. Омбудсманът оспори и тези решения на КЕВР, като беше сред протестиращите граждани пред Комисията в края на миналата година.

Днес Манолова посочва за Закона за горивата: "С поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин "естествено" се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм", пише в жалбата на Манолова.

Промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпа на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти, обосновават се от екипа на омбудсмана.

Националният защитник предвижда да сезира Конституционния съд и за текстове в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. Те се отнасят за единната цена на ВиК услуга в рамките на една обособена територия. Мая Манолова се скара на КЕВР и заради високите сметки на водата и газа. Това стана в края на 2018 г., когато тя се закани да сезира съда за решението на КЕВР.

Третият закон, който Манолова ще сезира в КС, е Законът за държавния бюджет, с който се отказа правото на пенсионирани държавни служители да заемат държавна служба. Законът касае особено служителите в системата на Външно министерство.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...