До 20 февруари ще са ясни кандидат-евродепутатите на ГЕРБ - 24novini.bg

До 20 февруари ще са ясни кандидат-евродепутатите на ГЕРБ

Така изглежда предизборният щаб на ГЕРБ, похвалиха се от партията Така изглежда предизборният щаб на ГЕРБ, похвалиха се от партията
06.01.2019 | 13:00
(0 гласа)

До месец и половина, т.е. до 20 февруари, трябва да са ясни номинациите на ГЕРБ за евродепутати за предстоящите в края на май европейски избори. Това стана ясно от решение на първото заседание на Националния предизборен щаб на управляващата партия, провело се тази седмица. 

 

Според запознати не се очакват особени промени сред имената на кандидатите за евродепутати, но прави впечатление, че

всичките представители на ГЕРБ в Европарламента обикалят България и телевизионните студия. 

 

Голямата въпросителна е дали сред имената ще бъде това на

Лиляна Павлова, която след формалния край на председателството, вече не е министър. 

Самата Павлова загуби позицията си на фаворит на Борисов още при формирането на третия му кабинет, а Председателството й даде европейска писта. Така бе осигурено елегантното й отстраняване от вътрешната политика, а евровотът би бил добра възможност Павлова да бъде отдалечена още повече - в Брюксел, като се обясни публично, че така ще може да се развива на терена на европолитиката.

Действията й около Автомагистрала "Хемус" и търговете, които се спираха и пускаха в полза на интересите на бизнес-кръговете около лидера на ГЕРБ и депутата от ДПС Делян Пеевски, всъщност изстудиха страстта на Борисов към прилежната в инфраструктурата министърка. И я отпратиха на терена на... контактите с Китай. За които от известно време отговаря, за да й се намери работа.

Павлова като умен човек вероятно също не одобрява сегашния си статут, така че

място в евролистата би било добър екзит-план и за нея самата като човек професионалист, който след години принос за ГЕРБ, сега е отпратен в "последна глуха".

От идването на ГЕРБ на власт през 2007 г. тя направи добра политическа кариера за жена в България и то опасно близо до личните интереси на Борисов в инфраструктурата - билзост, която накрая се наложи да плати. Но ще й бъде казано, че е станала министър преди да навърши 40 и не може да иска повече.

Щабът на ГЕРБ отново ще се ръководи от зам.-председателя на партията и председател на Парламентарната група Цветан Цветанов. И неговото решение също е важно за това дали Лиляна Павлова ще бъде на избираемо място в евролистата. И за сметката на кого от сегашните ивродепутати на ГЕРБ би станало това.

От партията са готови и с доста ясен план-график. До половин месец, например, ще има щабове по места, както и план на предстоящите събития. Самата предиборна кампания се открива по закон в края на април - месец преди евровота на 26 май.

 

На 20 януари още ГЕРБ ще проведе Национална предизборна среща в София, в която ще участва ръководството на партията, депутатите, кметовете и общинските съветници.

Конгресът на БСП пък ще е на 26 януари, а до края на февруари Левицата ще трябва да е готова с евролистата си. Така двете големи партии до началото на март ще са готови за

евровота, който ще е ключов за политическата стабилност, защото ще е генерална репетция за решаващите местни избори.

Евровотът е и първият ключов, на който ГЕРБ ще се яви след загубата на президентските избори от БСП. И от него до голяма степен ще зависи задържането на София в ръцете на Борисов и при местните избори през есента. Затова мобилизацията на управляващите е толкова очевидна, а Цветанов отрано започна със знаците за силен котрол върху изборното кормило.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...