Много кучета се губят заради пиратките около Нова година - 24novini.bg

Много кучета се губят заради пиратките около Нова година

27.12.2018 | 22:31
(0 гласа)

И тази година се очаква да има увеличаване на случаите на изгубени домашни кучета в дните непосредствено преди новогодишната нощ, предупреждават от «Четири лапи“.

 

Според експертите на международната организация за защита на животните, това се дължи най-вече на стреса, който причиняват пиратките и фойерверките.

 

Проблемът е, че кучетата толкова много се стресират от шума от пиратките, че започват да бягат напосоки и риксуват да ги блъсне кола.

“От «Четири лапи“ съветват в дните преди и след Нова година кучетата да бъдат извеждани на повод и на кратки разходки, по възможност в светлата част на деня. Добре е кучето да има светеща каишка, която би спомогнала то да бъде забелязано отдалеч. За хората, които предпочитат да разхождат четириногия си приятел свободно, най-добрият вариант е проследяващо GPS устройство.

Ветеринарите напомнят, че ако кучето се изгуби е важно един от търсещите да остане на мястото, където кучето се е изгубило, а друг пред дома на животното. Според тях публикуването на съобщение в социалните мрежи често води до резултат.

 

Ако попаднете на изгубено и дезориентирано куче, опитайте да го успокоите и да го задържите. Проверете в социалните мрежи или специализираните сайтове и приложения дали вече няма обяви за и него и ако не откриете, публикувайте своя. Отведете кучето в най-близкия ветеринарен кабинет, където да проверят дали няма поставен чип, по който да бъде открит собственика. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...