Протестантите протестират, Патриотите напускат - 24novini.bg

Протестантите протестират, Патриотите напускат

21.12.2018 | 16:40
(1 глас)

Митинг на свободата на вярата се състоя днес пред Народното събрание, докато там се гледаха промени в Закона за вероизповеданията.

Протестантите стачкуваха през почти целия работен за народните представители ден. Тръгнаха си малко преди края му, защото в залата бяха останали малко депутати.

От проекта, срещу който те издигат глас последните месеци, отпадат първоначалните скандални ограничения относно получените в чужбина духовни дипломи, за разкриване на духовни училища от малки вероизповедания, обясняват вярващите.

Отхвърлена е и формулировката религиозен радикализъм, срещу която са се обявили някои по-големи вероизповедания. Предстои обаче гласуването на най-скандалните формулировки относно финансирането на малките вероизповедания.

С приетите днес промени държавата предостави на Българската патриаршия и регистрираните вероизповедания държавна субсидия на базата на резултатите от самоопределилите се лица към съответното вероизповедание при преброяването на населението по данни на НСИ.

Вероизповеданията с повече от 1%о от самоопределилите се към него парите ще са в размер, определен за всяко вероизповедание, като за едно самоопределило се лице се предвижда не по-малък от 10 лв.

За вероизповедание, на което е определена субсидия по-малка от 10 лв. на глас, държавната субсидия не може да бъде по-малка от 15 млн. лв. Този и предходният текст скараха патриотите, от една страна, и ГЕРБ и ДПС, от друга.

Обединените патриоти напуснаха пленарната зала, след като исканията им бяха отхвърлени.

Вероизповеданията ще представят ежегодно до края на февруари на Дирекция "Вероизповедания" към МС списък на молитвените домове, храмовете и манастирите, предназначени за публични религиозни обреди. Дирекцията създава и поддържа публичен регистър, в който се вписват молитвените домове, храмовете и манастирите.

 


Не бе прието статут на юридическо лице да може да поиска само религиозна общност, в която участват най-малко 3000 физически лица, изповядващи съответната религия.
Депутатите гласуваха в 7-дневен срок от регистрацията религиозната общност да уведомява Дирекция "Вероизповедания".

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...