Тренд: 16 % от хората подкрепят Истанбулската конвенция, 46 % следят дебата - 24novini.bg

Тренд: 16 % от хората подкрепят Истанбулската конвенция, 46 % следят дебата

Истанбулската конвенция против домашното насилие се подкрепя от 16 % от българите, а 46 % следят дебата Истанбулската конвенция против домашното насилие се подкрепя от 16 % от българите, а 46 % следят дебата
20.02.2018 | 11:46
(0 гласа)

16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46 % от хората следят дебатите по документа. Въпреки че Конвенцията е една от водещите теми в политическия и обществен живот в последния месец, едва половината хора декларират, че са запознати с нея. Това показват обобщените данни от представително социологическо проучване на изследователски център „Тренд” по поръчка на вестник „24 часа“ проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“ между 1 и 8 февруари 2018 г.

Логично, най-запознати с Конвенцията са хората с висше образование. Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46%) или не следят (47%) дебатите около конвенцията. Тя предизвиква най-голям интерес у висшистите и най-малък – у хората на възраст между 18 и 29 години. Едва 16% от всички български граждани подкрепят приемането на документа, а 46% са против. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което показва, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права, което пък показва целенасочено грешно водената кампания и от БСП, и от ГЕРБ по приоритетите на документа.

Единствено сред привържениците на ГЕРБ мнението за конвенцията е разделено на две равни части - за и против, но проучването е приключило преди премиерът да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията.

Конвенцията скара Сергей Станишев като председател на ПЕС, предложили Конвенцията, и Корнелия Нинова - председател на БСП, която пък показа двоен стандарт по отношение на документа и изтъкна "социалния пол" като причина БСП да не иска конвенцията да се ратифицира в България. Документът скара и управляващата коалиция като ГЕРБ първо го подкрепиха и комуникираха като документ за защита на жените от насилие, но като видяха реакцията "против" на Патриотите се наложи премиерът да направи изявление по bTV и да съобщиу, че оттегля подкрепата за Конвенцията докато не се получи обществен консенсус. След което обаче нито БСП, нито ГЕРБ предприеха адекватна комуникация по документа, а не заблуждаващи обществото послания, за да осветлят принципите и духа на Конвенцията в защита на слабите хора (не само жени, но и деца, подрастващи, възрастни и мъже) от насилие.

В изследването на "Тренд" се съдържат и данни да подкрепата на хората спрямо работата на основните институции в България. Данните за февруари са сходни с тези за миналия месец, посочват социолозите.

В подкрепата водят президента (63% одобрение) и омбудсмана (62% одобрение). Веднага след тях се нарежда Българската православна църква с 51% одобрение.

Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

От всички членове на Министерски съвет, премиерът Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%). Сред министрите Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са тези, които се радват на най-голямо харесване. В дъното на тази класация са Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов, но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа, коментират експертите от „Тренд”.

ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина в подкрепата от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%). Разликите с предишните проучвания са в рамките на статистическата грешка.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...