60 % от хората: Корупцията расте, наказани няма да има - 24novini.bg

60 % от хората: Корупцията расте, наказани няма да има

Според близо 60 % от хората корупцията расте, а наказани няма да има Според близо 60 % от хората корупцията расте, а наказани няма да има Афис
10.12.2018 | 13:00
(0 гласа)

Според 58% от българите корупцията нараства. Също толкова са и тези, които не очакват присъда за даже един от разследваните за подкупи, сочи проучване на Агенция "Афис".  Корупцията ерозира гражданския морал и е главната причина за недоверието към институциите, казват още социолозите.

 

От пролетта насам се наблюдава рязко увеличение на публично видимата борба с корупцията в особено големи размери. Заведени бяха дела срещу фигури, станали известни в епохата на Голямата приватизация като Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, арестувани бяха инспектори и общински кмет по подозрение в изнудване за подкуп.

 

На въпроса обаче „Очаквате ли, че ще се стигне до присъди?“ 59% са скептични, че в крайна сметка ще бъде осъдено поне едно от разследваните лица. 30% очакват присъда да сполети само някои от тях. Едва 6% са на мнение, че ще бъдат осъдени всички.

На въпроса „Според вас, нараства, намалява или остава на същото ниво корупцията в България?“, през декември 58% отговарят, че нараства, а пет пъти по-малко – 11%, че намалява, 32% смятат, че тя остава на същото ниво.

Иначе казано, в съотношение 5,5 към 1 преобладава мнението, че корупцията в страната не само не намалява, но нараства.

Причините за тази парадоксална реакция - при уж увеличаващи се антикоурпционни демонстрации на властта, намаляващо доверие в действията й - могат да се търсят в различни по дълбочина слоеве: оценка за правосъдието, политически пристрастия, мнение за социалното неравенство в страната.

Само 20% имат доверие в съдебната система като цяло, докато 68% не й се доверяват.

Нещо повече, на молба да посочат до две сфери, в които е

най-силна корупцията, 43% посочват правосъдието, 34% - митниците, 24% - здравеопазването, 19% - полицията, 17% - партиите, 17% - министерствата,

10% - общинските администрации, 8% - държавните фирми, 6% - образованието и 2% - други сфери.

Сред хората, които биха гласували за ГЕРБ, 26% отговарят, че корупцията нараства, а малко повече – 30% смятат, че намалява, докато 42% не виждат промяна.

Тъй като голяма част от разкритията от изборите насам идват от депутати на БСП, очаквано потенциалният електорат на БСП е особено категоричен. Съотношението между двата отговора е 68% към 3%.

А сред неангажираните избиратели 60% смятат, че корупцията набира сила.

Коментарът е въз основа на данни от национално представително проучване, осъществено от Агенция АФИС в периода 30 ноември – 4 декември 2018 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...