Зелен билет ще се въвежда по-лесно и превантивно при мъгла - 24novini.bg

Зелен билет ще се въвежда по-лесно и превантивно при мъгла

Зелените билети ще се въвеждат преди, а не след замърсяването Зелените билети ще се въвеждат преди, а не след замърсяването
06.12.2018 | 17:40
(0 гласа)

Зелен билет да може да се въвежда с решение на кмета при прогноза за жълт код за мъгла, инверсия, безветрие и ниско атмосферно налягане, които ще доведат до повишено замърсяване на въздуха. Това реши днес Столичния общински съвет. Предложението дойде от кмета на София Йорданка Фандъкова.

През последните дни тя беше обвинена, че е изчакала прекалено дълго преди да въведе билета, с което на практика е увредила здравето на софиянци. Досегашните правила постановяваха два дена поне две станции за измерване на чистотата на въздуха да показват стойности четири пъти над нормата, за да бъде въведен. Много експерти обаче смятат, че това е прекалено късно.

Фандъкова разказа пред съвета, че е била изключително гневна, тъй като

още в неделя е знаела, че в понеделник ще има мъгла и безветрие,

но ще трябва да чака два дена, за да въведе билета.  

По думите ѝ той не е панацея, но все пак е важна мярка. Според нея гражданите го предпочитали не заради цената, а заради "призива, кампанията, надписа отзад". Тя съдела за това от разказа на нейна позната, която въпреки, че имала абонаментна карта си купила от "симпатичния зелен билет". 

 

Освен предложението на кмета, съветниците обсъждаха и идея зелен билет да се въвежда всеки път когато има прогнози за превишения на замърсителите. От ГЕРБ отхвърлиха идеята, защото щяло да излезе много скъпо на общината и Центъра за градска мобилност щял да фалира. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...