Служителите на АПИ с правомощия на катаджии - 24novini.bg

Служителите на АПИ с правомощия на катаджии

06.12.2018 | 17:00
(0 гласа)

Представителите на Агенция Пътна инфраструктура ще могат и да изземват и задържат свидетелства за регистрация на МПС, както и да съставят и връчват актове за установяване на административни нарушения и да връчват електронни фишове за тях. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за движението по пътищата.

Служителите на агенцията почти ще се превърнат в катаджии,

след като част от тях получават правото да спират движещи се МПС чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на агенцията със съответното означение. Те ще могат да проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство. В закона не е разписано дали ще имат камери и всикчи реквизите на пътна полиция, замислени за ограничаване на корупцията. 

Друго важно в закона е, че глобите вече ще могат да се плащат с глоба на място. 

Пътното ведомство съшо така ще създаде информационна система, в която се издават и съхраняват докладите за нарушенията и електронните фишове. В системата могат да се съхраняват и съставени, но невръчени покани за съставяне на актове, ако отговарят на изискванията за електронен документ и са подписани с електронен подпис.

 

Депутатите решиха също заповед за прилагане на принудителна административна мярка да не се издава, ако в срок до два часа от съставянето на акта за установяване на административно нарушение и отнемане на свидетелството за управление на МПС или на свидетелството за регистрацията му се заплатят дължимите глоби. В този случай отнетите документи се връщат на водача, което се отразява и в акта.

Вписаният собственик, съответно ползвател, се освобождава от административно-наказателна отговорност във връзка с административни нарушения, ако в срок от седем дни от връчване на акта или електронния фиш представи декларация, в която посочи данни за лицето, извършило нарушението, и копие от свидетелството му за управление на моторно превозно средство.

При нарушение, установено и заснето от електронната система, може да се издава електронен фиш в отсъствието на контролен орган като той съдържа данни за мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на пътното превозно средство, собственика или вписания ползвател, размера на глобата, срока и начините за доброволното заплащане.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...