Два столични квартала дишат мръсен въздух днес - 24novini.bg

Два столични квартала дишат мръсен въздух днес

Мария Йорданова 06.12.2018 | 16:40
(0 гласа)

Изключително мръсният въздух в София от началото на седмицата този следобед го няма. Само в два квартала днес в 15:20 се наблюдават завишени нива на фини прахови частици, които са и основният замърсител на въздуха и за изключително опасни за здравето.

 

 

Във Факултета изглежда не спират да се отопляват на твърдо гориво, дрехи, гуми и пластмаси. Предвид улиците на квартала, през които трудно минават автомобилите, едва ли трафикът е виновен за трикратното превишаване на нормата от 50 микрограма замърсители на кубичен метър.

Жителите на "Факултета" ежедневно горят кабели, гуми, дограма, пластмаса, дрехи втора употреба.

По същото време квартал Полигона също беше с въздух, негоден за дишане. Сензорите на Airtube.info показваха 223µg/m³, което е 4 пъти над допустимото. 

В кв. "Полигона" сензорите отчитат четирикратно превишаване на нормата.

Припомняме, че във вторник, на 4 декември, Столична община пусна зелен билет, за да намали трафика, а с него и замърсяването на въздуха.Заедно с това кметът Фандъкова обяви и безплатно паркиране в буферните паркинги на метрото. Повод за това стана замърсяването от предишния ден, когато стойностите достигаха до 2000µg/m³ дори в кварталите с най-чист въздух, като Младост, Дървеница, Дружба, Малинова долина.

 

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...