Майките са доволни, събират палатката засега (видео) - 24novini.bg

Майките са доволни, събират палатката засега (видео)

06.12.2018 | 13:28
(0 гласа)

Майките на деца с увреждания събират палатката пред Народното събрание. Те изпълняват обещанието си, че ако бъдат приети исканите от тях закони и стартира реформата за хората с увреждания ще прекратят протеста си.

Те събираха палатката под звука на вечни български хитове, сред които и песента „Клетва“ на Щурците, в която се пее:

Кълна се, попадне ли в беда един от нас да му подам ръка и в лош за мене час....

Кълна се във Дявола и в Бога да сторя аз за теб каквото мога!

Майките се поздравиха с постигнатата победа днес след приемането на Закона за личната помощ, но обявиха, че битката им продължава.

Те ще прекарат коледните празници в домовете с близките си хора, а

в началото на следващата година ще се върнат в палатката, но този път пред Министерството на здравеопазването с искане за реформа в ТЕЛК и НЕЛК.

„Именно Законът за личната помощ беше първопричината, която ни изкара по улиците. Благодарим на всички, които бяха с нас - те ни дадоха увереност и топло човешко рамо, на което да се опрем. Благодарим на институциите за трудностите, които ни създадоха, защото ни дадоха ценен опит в борбата за правата на хората с увреждания занапред. Благодарим и на тези, които останаха у дома, защото ни показаха как не трябва да се води една борба. Благодарим и на тези, които ни предадоха и използваха. Точно Вие ние дадохте ценният опит да разпознаваме добрите хора, а този опит ще ни е особено необходим занапред, защото ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО.“, написаха майките във фейсбук страницата „Системата ни убива“.

 

След приемането на закона майките отидоха при палатката, където се проведе обещаното от тях чаено парти. Те се поздравиха с направената важна стъпка като много от тях получиха и цветя като поздрав за своята силна воля и постоянство, което доведе до приемането на закона, който да даде възможност на хората с увреждания за достоен живот.

Сред майките се видяха сълзи от радост, имаше и такива от мъка, тъй като няма да бъдат заедно всеки ден, което е достатъчен показател за искреността на исканията на тези жени.

По-рано те получиха поздравление от народни представители, от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, от омбудсмана Мая Манолова за упоритостта си. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...