Протести ще има и срещу мръсния въздух - 24novini.bg

Протести ще има и срещу мръсния въздух

03.12.2018 | 09:57
(0 гласа)

В последните два дни мръсният въздух в София превишава в пъти допустимите норми, а фейсбук потребителите подтоянно сигнализират за силни миризми, нерегламентирано горене на отпадъци и силно пушещи комини. 

Това е и един от основниоте проблеми на жителите на Красна поляна, в чиято близост има и ромско гето.

Протест срещу мръсния въздухИменно от Красна поляна тръгва призив за протест срещу мръсния въздух в столицата. Той е под мотото "Отоплението с боклуци убива децата ни" и ще се проведе на 11 декември от 18:00 часа пред Министерството на околната среда и водите. 

"Столичната община продължава да предприема отчаяни и неработещи мерки за справяне с проблема с горенето на битови отпадъци! Но ние нямаме времето да чакаме да експериментират с живота и здравето ни!", пишат организаторите в социалната мрежа.

От Столична община днес обявиха безплатно паркиране в буферните паркинги на метрото и призоваха гражданите да не се кават в колите си и да не палят печките си на твърдо гориво.

Като основна причина за силното замърсяване, обаче, се отчита липсата на вятър и мъглите, освен отоплението на твърдо гориво и автомобилите.

Потребител от групата Красна поляна споделя, че след подаден сигнал за силно замърсяване от съседното ромско гето, е получил отговор, че не може да се направи нищо, тъй като това е частна собственост.

Лошото качество на въздуха предизвика и стартирането на подписка с искане за незабавни мерки от Столична община срещу високото количество замърсяване.

 

"Средното ниво на фини прахови частици в София надхвърля 4 пъти нормата, а на места то е 12 пъти над нормата! Столичната община трябва незабавно да се ангажира с бързи и съществени мерки за подобряване на качеството на въздуха. Да се сформират екипи, които да налагат незабавни глоби за изгаряне на гуми, пластмаси и други подобни. Полицията да се включи в акции за спиране на замърсяващи автомобили, измерване на нивото на вредни газове от тях и при установяване на нарушения да се налагат глоби и да се спират автомобилите от движение. Да започнат проверки по строителни обекти и да се налагат глоби за напускане на обектите от камиони с кални гуми. При необходимост да се инициират законодателни промени, които да подкрепят горните предложения", се посочва в гражданската подписка.

Събирането на подписи е започнало снощи като до сутринта вече има десетки подписали се.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...