В памет на Албена Ивайлова: Тази държава не е за хора - 24novini.bg

В памет на Албена Ивайлова: Тази държава не е за хора

В памет на Албена Ивайлова публикуваме поста й приживе за НЗОК и начините да смазва достойнстовото на пациента В памет на Албена Ивайлова публикуваме поста й приживе за НЗОК и начините да смазва достойнстовото на пациента
26.11.2018 | 15:40
(0 гласа)

На 21 ноември почина Албена Ивайлова - журналист, бивш ръководител на правителствения пресцентър (1999-2000) по времето на премиера Иван Костов. Тя беше човек с активна обществена позиция. От няколко години тя се бореше с рак на гърдата и... с НЗОК, както самата тя разказа преди време в пост в социалните мрежи, посветен на Здравната каса и начините да смаже достойнството на пациента.

 

Дни след загубата й близки и нейни приятели започнаха кампания за събиране на средства за невръстната й дъщеря, която ще бъде отгледана от брата на Албена - Чавдар.

Публикуваме един от текстовете на Албена Ивайлова, озаглавен "НЗОК е събирателният образ на отвратителното в държавата":

 

"Здравноосигурителната каса, а не Народното събрание, е събирателен образ на отвратителното в българската държава.

В това съм вече напълно сигурна след поредните часове, пропилени в опит да регистрирам поредния си протокол за лекарството ми за рак на гърдата.

Здравноосигурителната каса е добре смазана машина за унижение на достойнството и съсипване на здравето на хората. Същите, с чиито пари тази каса съществува.

Тя до такава степен е проникната от цинизъм, безхаберие и чиновническа арогантност, че дори портиерът се държи като гаулайтер.

Служителките, които контактуват с пациентите, са едни - подписвам се под това - от най-невъзпитаните, груби, мрачни и прости същества, които може да срещнете. Вече сънувам като кошмар обеления лак на ноктите им, стърчащите на фъндъци коси в тупирани прически и торбичките със салам, мляко и домати, с които дефилират пред чакащите ги часове наред болни.

Знаете ли какво представлява чакалнята на Районната здравноосигурителна каса на София град - нещо като преддверие на морга, ако се съди по осветлението и запуснатостта. Плюс няколко натъпкани до стените пейки, където с виновен вид се свиват 50-60 хронично болни.

Знаете ли какво представлява информационната им система - един странен мръсен апарат за номерца. Знаете ли колко брошури, информационни табла, инструкции и прочее полезна информация за пациентите има в наличност в тази чакалня - николко, нищо, ниенте!

Тази каса съществува в собствена паралелна дебилно-бюрократична реалност, която диктува на всеки шест месеца някакво нововъдение - лист, код, изискване, класификация, майна-си-райна, каквото ще да е, само да могат да те върнат да си оправяш документите,

за да се мъчиш, да си губиш времето, да се поболяваш и да се чувстваш нищожен и жалък.

Понеже знам това, на всеки шест месеца, когато трябва да си подновявам протокола, поглеждам на сайта на касата - дали пък няма да пише какво ново трябва да донеса, нещо, с което да ме изненадат - и мен, и лекаря ми, някакъв образец, обяснение, улеснение.

Не, актуална информация никаква. А и това, което е написано, е дело на някой с тежки комуникационни проблеми. И разбира се, днес ме върнаха отново. След два часа чакане. Заради липса на една цифра от едно число, което даже не е от новия код на новия ми протокол, който код е правилно изписан, съгласно новите инструкции. Тази липсваща цифра е на края на иначе точно изписаната класификация на диагнозата ми. И проблемът бил голям, защото тази точно цифра, видите ли, обяснява в кой точно квадрант на гърдата ми е бил туморът, който е махнат преди близо две години?!

Разбира се, тази цифра няма никакво отношение към лекарството и лечението ми, сега и завинаги. Със сигурност няма и разумна причина, която да обясни защо изведнъж тази цифра трябва да се изписва. Даже няма графа, кутийка, квадратче за нея...

Всичко е символика -

триумф на мракобесната държава над винаги грешния и осъден да греши в документацията гражданин пациент!

Не мога да ви опиша какво облекчение се разля върху физиономията на служителката, когато с нотка на садизъм ми каза: "Ми, не може, госпожа, ще се върнете при онколога си."

Попитах я знае ли, че пред кабинета на всеки един онколог в България, във всеки един момент чакат поне 50 души. Отговорът: "Айде сега, не ми обяснявайте, че знаете ли аз какво мога да кажа?!"

Попитах я само дали знае какво е да се лекуваш от рак на гърдата, като пожелах да не научи.

Тръгнах си, почувствах се отново унизена и смачкана, въпреки че се бях заклела да не се чувствам така, поревах си... За пореден път се убедих, че тази държава не е за хора.

Стиснах зъби. Казах си, че все някога ще има справедливост. Проверих си липсващата цифра - оказа се 4. И утре пак отначало."

***

Двойно повече са случаите на рак на гърдата за 2018 г. - над 4000 годишно.

По думите на един от водещите онколоиз в България проф. Иван Гаврилов в България годишно се разболяват малко над 4000 жени, прогнозните резултати за 2018 г. са 4016, а в Европа числото е 5223.

Оказва се, че 60% от операциите, извършени на жени между 30-35 години през първата половина на годината в столичната Първа АГ болница "Св. София”, са заради рак на гърдата - 219 операции от общо малко над 300.

През уикенда и актрисата Теоодора Духовникова съобщи, че се е преборила с болестта. Заболяването е лечимо, и то трайно, ако се открие навреме, казват експертите.

Заболеваемостта на нашата страна е 98.8 на 100 души население, в Европа 128.8 на 100, а в САЩ е над 140.

Смъртността обаче за България е по-висока: 33,3 %, при 32.7 % за Европа. Това се дължи на по-късното откриване на заболяването.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...