Прокуратурата съобщи кои от "Джи Пи груп" са обвинени - 24novini.bg

Прокуратурата съобщи кои от "Джи Пи груп" са обвинени

Обвинените от Джи Пи груп са ясни, обяви прокуратурата - Георги Василев и Владимир Лозанов Обвинените от Джи Пи груп са ясни, обяви прокуратурата - Георги Василев и Владимир Лозанов
23.11.2018 | 14:05
(0 гласа)

След като днес прокуратурата започна проверка за имота, в който живее финансовият министър Владисалв Горанов, примката около врата на премиера от старна на главния прокурор сотир цацаров се затяг. От прокуратурата съобщиха имената и на разследваните по друга знакова проверка - тази на „Джи Пи груп”.

 

Припомняме, че снощи в Шоуто на Слави Цацров обеща проверка и за жилището на Горанов, в сграда на шефа на КРИБ Домусчиев, и за оградата на границата, за която имало данни за престъпление според ДАНС, и за имената на собствениците на "Джи Пи груп", станала скандално известна с горенето на документи на поле край Радомир и с четири пъти отглагания пусков срок на ремонта на центъра на столицата по договор с кмета Йорданка Фандъкова.

 

Като обвиняеми са привлечени Георги Василев и Владимир Лозанов - част от управлението на холдинга, казаха от обвинението.

Според държавното обвинение те са участвали в престъпно група. Разследването било за множество проекти по различни програми на Европейския съюз.

Материалите от разследването били изпратени и в ОЛАФ.

Развитие и по случая "Юлен" - главният прокурор е поискал Бойко Борисов да го информира какво се случва с проверката. През месец юни Сотир Цацаров изпрати предложение до Министерския съвет за предприемане на незабавни действия за изменение на концесионния договор на фирмата. Коментар от Министерския съвет до момент няма, но коментира министър Нено Димов, видимо разстроен с обяснението, че проблемът "Юлен" бил от 2001 г. и трудно щял да се реши.

Съобщението за Лозанов и Василев от "Джи Пи груп" е следното:

"С определение от 26.09.2018 г. на основание чл. 73, ал. 3 Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) Софийски градски съд е допуснал обезпечителна мярка „Запор“ върху сметки на основание чл. 12, ал. 3 ЗМИП /общ размер 14 млн. евро/. Извършени са претърсвания и са иззети вещи, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество. Възложени са оперативно-издирвателни мероприятия на агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Изискана е данъчна и осигурителна информация за лицата, посочени в журналистическия материал.

На 29.10.2018 г. като обвиняеми са привлечени лицата Георги Василев за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК и по скоро за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр.София се сговорил с Владимир Лозанов да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага- за престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 4 вр. ал. 1 НК: за това, че на 21.09.2018 г. в гр. София извършил финансова операция – наредил банков превод от сметка при банка „Уникредит Булбанк“ АД с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 00 0000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление – такова по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Мярката за неотклонение на обв. Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв.

С обвинение е и Владимир Лозанов за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр. София се сговорил с Георги Василев да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал.1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага.Мярката за неотклонение на обвиняемия Лозанов е парична гаранция в размер на 15 000 лв.Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна."

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...