Манолова ще сезира Конституционния съд за електронното гласуване - 24novini.bg

Манолова ще сезира Конституционния съд за електронното гласуване

Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако се приемат промените за отлагане на електронното гласуване, внесени от МС Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако се приемат промените за отлагане на електронното гласуване, внесени от МС
20.11.2018 | 11:16
(0 гласа)

"Ще сезирам Конституцинния съд, ако отлагането на електронното гласуване стане факт, защото не може зад гърба на гражданите да се премахват вече приети в закона срокове, а промените да се плихлузват на тъмно. Няма обществено обсъждане, няма дебатиране, прави се в пълно нарушение на всякаква законност".

 

Така омбудсманът

Мая Манолова коментира пред 24novini.bg намерението си да сезира Конституционния съд,

ако отлагането на електронното гласуване за след 2019 г. влезе в сила. Отлагането бе предложена с проектозакон, касаещ документите за самоличност, от Министерския съвет, и по-специално от МВР като вносител.

Манолова бе категорична пред медията ни, че става дума за основно конституционно право на хората като изборното право и то не може да се "прихлузва" през Преходни и заключителни разпоредби на съвсем различен закон. Тя визира скандалните поправки в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили (ЗППТРБСЧВС), през чиито Преходни и заключителни разпоредби

Министерският съвет отглага електронното гласуване за 2020 година,

като отлага сроковете за въвеждане на електронна идентификация в документите за самоличност, а това е базата на електронното гласуване. МВР са направили предложението, пише още в мотивите.

Вчера 24novini.bg описа случая в детайли. Припомняме, че скандалните поправки са достъпни на сайта на парламента. Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание на 5 ноември тази година.

Манолова съобщи малко по-късно - пред БНТ в неделя, на 18 ноември, за готвените промени, а днес я потърсихме за коментар, който тя направи по телефона на път за приемна в Горна Оряховица.

На нашия въпрос дали би призовала

Министерския съвет да оттегли законопроекта и да го внесе отново без скандаланите текстове за отлагане на електронната идентификация,

омбудсманът Мая Манолова отговори, че и това би направила като един от начините да се освети подмяната и да не се отлага повече електронния вот. Според Манолова тя отново ще се обърне с писмо до депутатите парламентарните сили да не блокират електронното гласуване чрез внесените от МС в деловодството промени.

"Такива промени през Преходни и заключителни разпоредби на други закони, са  "подкопаване на законността",

категорична бе Манолова. "Има и Закон за нормативните актове, където ясно пише как се правят промени. Трябва да спре тази много порачна практика през един закон

да се изменят тихомълком дуги и да се подпъхват, прихлузват в тях текстове на тъмно",

категорична бе Манолова.

Тя даде пример със Закона за ДОО, през който се променят пет други закона и със Закона за държавния бюджет, който мина на първо четене в парламента, през чиито текстове пък се изменят 16 други закона.

"Всичко това са изменения на тъмно, на гърба на гражданите, без обществено обсъждане", каза още Мая Манолова, като допълни, че в случая става дума за основно конституционно право и за такова нарушение не може де се мълчи.

На въпрос за евентуално вето на президента върху тези промени, отлагащи електронното гласуване, Манолова каза, че президентското вето е извън правомощията й и няма да коментира такава хипотеза,  но пък подчерта, че на нейни срещи извън страната с български граждани темата за дистанционното гласуване по електронен път е винаги на дневен ред. Б"ългарите в чужбина следят всякакви промени, които се правят по тази тема", каза Манолова още. Последната такава среща, за която омбудсманът разказа, е била в Лондон, където електронното гласуване е било сред основните акценти.

Мая Манолова ще бъде гост на Слави Трифонов в петък тази седмица,

в рамките на поканите, които той отправи към премиера, президента, главния прокурор, омбудсмана и председателя на парламента. Снощи в Шоуто участие на председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ нямаше, въпреки че беше обявено.

Мая Манолова пък бе категорична, че отлагането на електронното гласуване е сред основните, които институцията й следи и ще говори по нея. На въпрос дали каскадата от промени започва още с Бюджета за 2019 г., където бяха орязани парите, така че да не може ЦИК да обяви търговете за електронното и машинното гласуване, омбудсманът каза, че е написала открито писмо до депутатите да не допускат прецеденти с такива нарушения на сроковете за електронен вот, заложени още в Изборния кодекс през 2016 г. и да спазват законите.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...