Протесиращи вече се събират и в София - 24novini.bg

Протесиращи вече се събират и в София

17.11.2018 | 11:35
(0 гласа)

Преди минути започна събирането на протестиращи пред сградата на Народното събрание в София. Те ще тръгнат на шествие в 13:00 часа от пл. „Народно събрание“ към бул. „Цар Освободител“ и пл. „Независимост“ , откъдето ще продължат по бул. „Княз Александър Дондуков“ към бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ и пл. „Орлов мост“. 

 

Искаме бъдеще за България и нашите деца, заявяват протестиращите. Целта ни е народът да участва в управлението на държавата. Без партийно управление, коментират те.

 

В момента плакати с надписи „Народът срещу българското мафиотско правителство“, „Да освободим България от политици еничари“, „Да кажем стига вече генцид“ вече са опънати пред парламента.

Борим се за справедлива България – независимост на съдебната система, пряко участие на гражданите във властта, заяви Росен Милевнов, който е от организаторите на протеста.  
Той добави, че след Нова година ще започнат подписка за национален референдум за промени в Конституцията.

Организаторите публикуваха и проект за конституционни промени в социалните мрежи.

Според тях тези промени ще доведат до запориране на милиарди, престъпно усвоени пари, а хора от висшите етажи на властта да влязат в затвора.

Протестирещите искат и законодателни промени от народните представители в 44-тото НС, сред които изчистване на избирателните списъцуи от мъртви души, въвеждане на диференцирана ДДС ставка от 12 % за храни, 10 % лекарства и 8 % за учебници и книги в сила от 01.01.2019 г., въвеждане на необлагаем минимум за лицата, които получават доходи под 800 лв. месечно в сила от 01.01.2019 г., народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с относително мнозинство в многомандатни избирателни райони и други.

Публикуваме проектът за промени в Конституцията на протестиращите без редакторска намеса.

П Р О Е К Т
„Конституционни промени за народовластие, съд и справедливост“

Пряк избор от народа на главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, ½ от членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите на Инспектората към него с възможност за отзоваване по всяко време на четиригодишния им мандат.
2. Отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията, замените на имоти държавна и общинска собственост, обществени поръчки и концесии.
3. Създаване на Антикорупционна прокуратура извън съдебната, законодателната и изпълнителната власт, която да разследва престъпленията, извършени от политиците, участвали в управлението на страната в периода 1990-2018 г.
4. Пряк избор от народа на 2/3 от състава на Конституционния съд, а останалата част - от общото събрание на съдиите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
5. Въвеждане на индивидуална конституционна жалба.
6. Въвеждане на конкретна конституционна уредба за иницииране от народа на референдуми по всички въпроси от компетентността на Народното събрание и Великото народно събрание без ограничение.
7. Въвеждане на задължителен мандат и отзоваване на народните представители, общинските съветници и кметовете по всяко време на мандата им чрез референдум.
8. Намаляване броя на народните представители на 160

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...